Gördesli Yazarlar Buluşması
Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneği olarak, 29 Nisan 2023 tarihinde Manisa’da gerçekleştirdiğimiz “Gördesli Yazarlar Buluşması” büyük ses getirdi, takdir topladı.
Anadolu coğrafyasındaki kültür ve medeniyetimize katkılar sunan, kadim şehir Gördes’te yetişmiş yazarlarımız, yazdıklarıyla gelecek nesillere önemli bir kültürel miras bıraktılar. Yazdıklarını kitaplaştırarak adeta ölümsüzleştirdiler. Gördes insanın acısını, sevincini, hüznünü, yaşayışını, tarihini, halısını, ayvasını ve tütün kokan kültürünü hikaye, şiir ve yazılarında ilmek ilmek işleyerek bizlere aktardılar.
Tüm yazarlarımızın yazı hayatımıza katkıları takdire şayandır. Hepsine şükranlarımı sunuyorum.
“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır
Toprak, eğer uğrunda ölen varsa, vatandır...”
Şairin dediği gibi bu topraklar uğruna, Gördes Kızı Şehit Makbule gibi niceleri canlarını verdiler. Kınalı elleri ile cepheye koşan Gördesli Makbule, eşi Halil Efe, Parti Pehlivan, Kaymakam İbrahim Ethem Bey, Hacı Ethem Büke, Molla Mehmet Efendi ve daha nicelerinin göstermiş olduğu fedakârlık ve kahramanlıklarını gelecek nesillere aktarmak boynumuzun borcudur. Milli Mücadele günlerini, şehit ve gazilerimizi anmak, anlamak; genci ve yaşlısı ile tüm halkımıza aktarmak için 5 Eylül Kurtuluş Şenlikleri önemli bir fırsattır.
Gördes Belediyesi tarafından, 5 Eylül Gördes’in düşman işgalinden kurtuluşu yıldönümü kapsamında, her yıl etkinlikler düzenlenmektedir. Gördes’in düşman işgalinden kurtuluşu etkinlikleri, bir şenlik havasında geçmektedir. Mayasında Gördes olan tüm yazarlarımızla, 2 Eylül 2023 tarihinde Gördes’imizin Kurtuluş Şenlikleri kapsamında, Gördes Belediyesi’nin destekleri ile derneğimiz olarak “Gördesli Yazarlar Buluşması”nı yeniden gerçekleştirmek istiyoruz. Gördes’imizin yetiştirdiği değerlerimizi, kültür zenginliğimizi, gelecek nesillere aktarabilmek ve halkımızın okuma kültürüne katkı sağlamak adına bir adım atmak istiyoruz. Dernek olarak, “Gördesli Yazarlar Buluşması”na vereceği desteklerden dolayı Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol’a müteşekkiriz.
Gördesli yazarlarımızı tanıyalım.
Yazar Ahmet Büke’nin, on beşten fazla hikaye ve romanı yayınlanmış eserleri edebiyat dünyasının önemli ödüllerine layık görülmüştür. Eserlerinde Gördes’teki mekan, kültür ve insanları da işleyen yazar Ahmet Büke’nin, “Alnı Mavide”(Oğuz Atay ödülü), “Ekmek ve Zeytin”, “Kırlangıç Zamanı”, “Kumrunun Gördüğü” (Sait Faik Hikâye Ödülü), “Mevzumuz Derin” (Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği'nin roman ödülü) “Deli İbram Divanı” ve “Babaannem, Kurbağalar ve Hayat” kitaplarından bazılarıdır. Ahmet Büke’nin öykülerinde “kötülük, cinayetler, çocukluk, açlık ve yoksulluk sıkça işlenen konular arasındadır.” İzmir ve çevresini eserlerinde sıkça işleyen, edebiyatın insanı ve dünyayı değiştireceğine inanan, “politikayı ve politikleşmeyi dışlayan bir edebiyatı” kendisine yakın bulmayan Büke, toplumsal problemlere, siyasi ve politik meselelere değinen öyküler kaleme almıştır.
Avukat ve yazar Cenap Güven’in “Bir Mahkeme Öyküsü”, adlı eseri, Balıkesir Barosu'nun düzenlediği Yaşam Dosyası yarışmasında birincilik kazanmış ve “Davacı” filmi ile sinemaya taşınmıştır. “Bir Mahkeme Öyküsü”, “Bir Kitap Alana Bir Venedik Bir Roma” ve “Duruşma Başlıyor” adlı kitapları ile hem güldürüyor, hem de düşündürüyor.
“Bir Başka Sevda” adlı kitabı Kültür Bakanlığı'nca basılan akademisyen ve yazar Prof.Dr. Ayşe İlker’in, “Eflatun Hüzünler”, "Söyleşiden Denemeye Bir Yol Gider", "Kalem Anne Derse", "Def ve Mendil" isimli eserleri bulunmaktadır. “Bir Başka Sevda”daki hikâyeler, Milli Eğitim Bakanlığı ve özel yayınevlerinin ders kitaplarında “konu metni” olarak da işlenmiştir. Ömür Törpüsü, Bir Şekerli Bir Ispanaklı, Çiçek ve Umut hikâyeleri ilkokul ve ortaokul Türkçe kitaplarında yer almıştır. Bir Başka Sevda ve yazar Ayşe İlker hakkında bir de yüksek lisans tezi yapılmıştır.
Yaklaşık olarak 40 yıldır Gördes’te gazetecilik yapan Ahmet İnce’nin “Gördes Yazıları”, “Gördes Bir Şehrin Hikâyesi” ve “Biraz Tefekkür” yayınlanmış eserleridir. Bir Gördes sevdalısı olan Ahmet İnce’nin, yaklaşık 40 yıllık emeğin ürünü olan “Gördes Bir Şehrin Hikayesi” kitabı için; “Kaç ilçenin, kaç şehrin hikâyesini anlatan böyle bir kitap yazılmıştır, yazılabilmiştir. Gördes’in çocukları, Gördes’i merak edenlere, tartışmasız bu kitabı gösterecektir. Çocuklarımız bu kitabı okuyarak, haklı bir gururun sahibi olacaktır.” şeklindeki tespit önemli gerçekliğin ve ölçülmesi zor olan bir değerin altını çizmektedir. İnce’ye göre; “Bir Şehrin Hikayesi”, Gördes’in son bir asrına ışık tutmaktadır.
“Bir Zamanlar Gördes” 1999 yılında yayınlanan, MCBÜ Göz Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Sami İlker, Eğitimci-yazar Hüseyin Tunçay ve Eğitimci-yazar Halil Aker’in birlikte yazdığı, kitapta Gördes’in tarihi, sosyal ve kültürel hayatı işlenmiştir. Kitapta, “Gördes Tarihi” kitabını yazan rahmetli Zekeriya Yurdoğlu’nun anlatımları yanında pek çok kaynaktan yararlanılarak adı gibi “Bir Zamanlar Gördes” detaylı anlatılmıştır. S.Sami İlker ve Hüseyin Tunçay, çeşitli dergi ve gazetelerde yazmaya devam etmektedir. Prof. Dr. Süleyman Sami İlker, Eski Gördes Fotoğraflarından oluşan "Eskiden Yeniye Gördes - İkinci Meşrutiyet'ten 1970'lere Fotoğraflar" adlı kitabını yayımladı.
Turizmci ve yazar Emine Ataman Koç’un, “'6 Bin Düğüm Bir Yevmiye Gördes” “Japonlarla Tarihin İzinde Güneşin Peşinde” ve “Gördes'ten Tokyo'ya” adlı üç kitabı yayınlanmıştır. Kültürel değerleri korumayı ve tanıtmayı amaçlayan Emine Ataman Koç, Gördesimiz'in kültür elçisidir. Emine Ataman Koç’un yüreği Gördes kültürü ve sevdası ile atmaktadır.
Eğitimci yazar Esen Yel, Türk edebiyatında romanlarıyla ve öyküleriyle ön plana çıkmıştır. Farklı türlerde de eserler veren, edebiyat dergilerinde köşe yazarlığı yapan yazarın dilinde ön plana çıkan nitelik mizahı eserlerine yedirebilmesidir. “Özgürlük Partisi”, “Zıkkımın Peki”, “Adını Çocuklar Koysun”, “Polyanna” adlı öykü kitapları dışında “Bir Demokrasi Sakız Çiğniyor” adlı roman, “Bir Dünya Masalı” adlı oyun, “Umutlar da Solar” adlı senaryo kitapları bulunmaktadır.
Eğitimci yazar Mehmet Tekdemir, “Bilinmeyen Yönleriyle Gördes” adlı kitabı yayınlanmıştır. Gördes'in coğrafi durumu, tarihi, beşeri, ekonomik ve eğitim yapısının anlatıldığı kitap, her Gördesli'nin evinde bulunması ve saklanması gereken bir belge niteliğindedir.
Eğitimci yazar Kazım Germiyanoğlu, Yangın I ve Yangın II romanlarını yazmıştır. Yangın romanındaki olay örgüsü, Birinci Cihan Harbi sonrası Manisa’nın Gördes ilçesinde geçmekte olup, Manisa ve çevresindeki işgal acıları, ümitsizliği kabullenmeyip, direniş ve kutlu bir mücadelenin eylemleri ve haykırışı anlatılmaktadır. Romanda anlatılan aslında bir kurtuluş savaşı destanıdır.
Eğitimci yazar Mustafa Ali Öztürk’ün” İnsan Olmak” ve “Davetsiz Misafir” adlı kitapları yayınlanmıştır. İnsan Olmak adlı kitabında “insanların hem kendi nesli hem de diğer canlılar ile barış içerisinde yaşayabilmesi ve yaşatabilmesi yani insan olabilmesi adına küçük de olsa bir katkıda bulunmak” istediğini belirtmiştir.
Eğitimci yazar Cüneyt Aybey, uzun yıllardır yazmış olduğu yazılarını topladığı “Seksenlerden Geliyorum Ben” isimli deneme kitabı yayınlamıştır. Yazar kitabında seksenli yılları şöyle tanımlamaktadır: ” Seksenli yıllar… Hatırlayınca duygulandığımız o güzel yıllar. Çocukluğumun geçtiği, hayatı ve dünyayı öğrendiğim, hiç unutamayacağım yıllar.”
İsmail Aybey, yazmış olduğu şiirlerden oluşan “Sen Şiire Sığmazsın” isimli şiir kitabını çıkardı. Yazar yerel gazetelerde yazmaya devam etmektedir. Yazmaya, okumaya meraklı olan Aybey, şiir ve fotoğrafa karşı ilgisi yanında kısa film çalışmaları yapmaktadır. Sağlık-Sen’in düzenlediği; 2016 yılı ulusal kısa film yarışmasında "Bir Can İçin" isimli kısa filmiyle ikincilik, 2021 yılı ulusal kısa film yarışmasında "Babam" isimli kısa filmiyle ikincilik, Türk Tabipler Birliği tarafından 2018 yılında düzenlenen ulusal fotoğraf yarışmasında "Pekmez Kaynatımı" adlı fotoğrafıyla birincilik kazandı.
Yazar Ahmet Çaçur’un “Toprağın İnsanları” kitabında; “Üzerinde yaşadıkları topraklarda, gün gelir sevincin yerini hüzün, umudun yerini kaygılar alır. Köylerden şehirlere göç başlar. Bu kitapta, toprağından kopmak zorunda kalan insanların geride bıraktıkları hikâyelerini bulacaksınız.
Yazar Ahmet Gökçe’nin “İki Arada Sıkışan Hayatlar” adlı öykü kitabı yayınlanmıştır. “İki Arada Sıkışan Hayatlar” insana dair yazarın ifadesiyle; “insan insanı insanda tanır” ana fikri etrafında örgülenmiş on bir öyküden oluşan bir eserdir.
Yazar Ahmet Yetik’in, “Kapkaraydınlık” adlı öykü kitabı yayınlandı. Kapkaraydınlık, okurunu karanlık gibi görünen acıyla, kederle, hüzünle yoğurarak aydınlığa çıkarmanın peşinde. Muhayyel, Trendeki Yabancı, Temmuz, Çıvgın, Öykümen, Deruhte, İshak Edebiyat, Edebistan gibi dergi ve mecralarda öyküleri yayımlandı.
Kitap okumayı, seyahat etmeyi, fotoğraf çekmeyi ve yazmayı çok seven Necati Küçük’ün “Kayalı” adlı romanı yayınlanmıştır. Kayalı romanında Yörük kültürünü, kızılçam ve acı tütünün kokusunu hissedeceksiniz. Yazar, halen e-dergilerde, Az Efe adlı blog sayfasında ve diğer sosyal medya hesaplarında haftalık yazılar yazmaktadır.
Akademisyen Doç.Dr. Hakkı Karaşahin’in “Gördes ve Çevresinde Dini Hayat”, adlı çalışması Gördes Belediyesi tarafından yayınlanmıştır. Kitapta, Gördes’in tarihi, coğrafi, toplumsal ve dinî yapısı ve Gördes, kasaba ve köylerinde sosyal yapı ve din ilişkisi incelenmiştir. Bu çalışmada Türkiye’de din ve toplum ilişkileri sorununu, Gördes ve çevresinde demografik ve sosyo-kültürel değişkenlerle dini tecrübenin ifade şekilleri arasındaki ilişkiyi ele almak; dini inançlar, tutumlar ve davranışları betimsel olarak incelemek amaçlanmıştır.
Eğitimci Alim Atay'ın ilk şiir kitabı olan "Şiirler" 1961'de yayınlandı. Atay, Türkiye'nin ilk resmi şiir sergisini 1954'te açtı. 2012 yılında "Önce Kardeşim Öpsün Beni" adlı kitabında tüm şiirleri toplandı. O yıl Dünya Şiir Günü'nde Karşıyaka Belediyesi'nin Homeros Şiir Ödülü'nü şiir sanatında 40. yılı dolayısıyla Onur Ödülü aldı.
Rahmetli Zekeriya Yurdoğlu’nun “Gördes Tarihi” adlı kitabı Gördes Belediyesi tarafından yayınlanmıştır. Gördes tarihi araştırmalarında bir ilktir. Hakim ve savcılık görevlerinden emekli olduktan sonra Avukatlık yapan Zekeriya Yurdoğlu’nun “Manisa Tarihi” adlı kitabı Manisa Barosu tarafından yayınlanmıştır.
Araştırmacı yazar Yurdun Güvenen, ilçemiz tarihi üzerine çok sayıda araştırma ve makaleye imza attı. Rahmetli Güvenen’in, kendi çıkardığı “Gördes Tarih ve Kültür Dergisi” ve İzmir Gördesliler Derneği’nin yayın organı “Düğüm Dergisi’nde pek çok yazısı yayınlandı.
Rahmetli eğitimci yazar Feridun BAYRAM’ın, “Eğitmenler, Öğrenmeyi Öğretme Ustaları”, adlı kitabı Kültür Bakanlığı tarafından basılmıştır. İkinci kitabı “Beğel Diye Bir Köy” adını taşımaktadır. Feridun Bayram’ın Gördesliler Derneği tarafından yayınlanan “Düğüm” dergisinin çıkarılmasındaki emekleri ölçebilecek mizan yoktur. Türk edebiyatının ilk kadın şairlerinden, Şükufe Nihal tarafından 1955 yılında İstanbul Gazetesinde 59 gün süreyle tefrika edilen “Vatanım İçin” adlı romanı Gördesliler Derneği tarafından basılmasını sağlamıştır.
2008 yılında Gördesliler Derneği tarafından yayınlanan, “Geçmişten Geleceğe Gördes”, Feridun Bayram editörlüğünde Feridun Bayram, Cenap Güven, Yurdun Güvenen, Prof. Dr. Bekir Deniz, Salih Okkalı, Esen Yel, Mehmet Demir tarafından kaleme alınmıştır. “Geçmişten Geleceğe Gördes” imece usulüyle hazırlanmış, Gördes’in tarihi, coğrafi, ekonomik, beşeri ve kültürel özelliklerini içeren kapsamlı bir eserdir.
Gördesli yazarlarımızdan, Prof. Dr. Süleyman Sami İlker, Prof. Dr. Ayşe İlker, Turizmci Yazar Emine Ataman Koç, Araştırmacı Yazar Yurdun Güvenen, Eğitimci Yazar Hüseyin Tunçay, Tarihçi Yazar Halil Aker, Gazeteci Yazar Ahmet İnce, Şair Mehmet Yıldız ve Bağlama Sanatçısı Adem Ertaş yaptıkları çalışmalar nedeniyle Manisa İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nce yürütülen projede Manisa Valiliği tarafından ‘Şehrin Kültür Hazinesi' sıfatıyla ödüle layık görülmüşlerdir.
Merhum Mehmet Yıldız, 1000’in üzerinde şiir yazmıştır. Kendisi 30 yıl Orman İşletme Müdürlüğü'nde çalışmış ve emekli olmuştur. İlk şiiri olan “Öksüzüm”ün hazin bir hikayesi vardır. “Gördes Yıldız Tarihi” isimli çalışması yayınlanmamış çalışması vardır.
Gördesli kitabı basılmış yazarlarımızı tanıtmaya çalıştım. Şahsen tanıyamadığım, Gördesli ve kitabı olan, yazar varsa kendilerinden ayrıca özür diliyorum. Bu dünyadan göçen yazarlarımızı rahmetle anıyor, hayatta olan yazarlarımıza sağlık, mutluluk ve huzur diliyorum.
Tüm Gördesli hemşehrilerimizi 02 Eylül 2023 günü akşamı Gördes Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan “Gördesli Yazarlar Buluşması”na davet ediyorum.