Gördesli Yazarların Değerlendirmeleri -6
Hayalimdi
İlk kitabım 2011 yılında yayınlandı. O sene Sarıyer Belediyesi Kireçburnu Haydar Aliyev Parkında Edebiyat Günleri düzenlemeğe başlatmıştı. Her yıl 13-14-15 Mayıs tarihlerinde yapılan etkinliğe çeşitli yayın evleri katılır, yazarlarla söyleşiler yapılırdı. Sarıyerli yazarlar olarak bir arada, bize ayrılan bölümde okurlarımızla buluşurduk. Gördes’e doğduğum topraklara kesin dönüş yaptığımız 2016 yılı dahil her yıl katıldım. Kitap fuarları okumayı yazmayı sevenler için nefes alma yeri olduğunu düşünüyorum. Benim için iyi bir tecrübe olmuştu.
Gördesli Yazarlar Buluşması’nın Manisa Yunusemre Belediyesi İrfan Meclisinde 29 Nisan 2023 tarihinde yapılan etkinliğine katılamadım. İkincisi 02 Eylül 2023 Gördes’te yapıldı ve iki güne yayılmıştı. İlk defa burada görüştüğüm yazarlar vardı. Ülkemizin değişik şehirlerinde yaşayan sadece isimlerini duyduğum edebiyata gönül veren kişilerle bir arada olmak gerçekten gözlerimi yaşartmıştı.
22 Eylül 2024 de üçüncü buluşmada, Gördesli Yazarlar tam bir kültür ordusuydu benim gözümde. Bizler için Yunusemre Belediye tesislerinde kahvaltı tertip etmişlerdi. İlk buluşmamız burada oldu. Kahvaltıda sırayla söz verilen yazarlar kendilerini tanıttılar. Oradan fuar alanına geldik. Ziyaretçilerimiz gün boyu devam etti. Ayrıca tanıdıklar, dostlar ve Manisa’da yaşayan akrabalarla güzel saatler geçirdik. Dernek yönetim kurulu üyeleri bizleri yalnız bırakmadı. Yiyecek içecek ikramlarında bulundular. Bu tür edebiyat günlerinin kendi memleketim Gördes’te de olmasını çok istediğim bir hayalimdi. Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimi gönlümden geçenleri bir bir hayata geçiriyorlar. Sağ olsunlar var olsunlar. Bu tür kültürel etkinlikler, okur yazar buluşması sağladığı gibi hem okurlar hem de yazarlar arasında bilgi alışverişini de hızlandırıyor. Bilgi paylaşımı buluşmanın en yararlı tarafı olduğunu da söylemeliyim. Memleketimiz Gördes’e dair konuları konuşmakta ayrıca orada bulunan herkese iyi geldiğini düşünüyorum. Şiire, romana, hikâyeye, anılara, akademik çalışmalara genel olarak edebiyata gönül verenlerle bir araya gelerek güzel bir gün geçirdik.
Bu etkinliği sıfırdan başlatıp kar topu gibi büyüten kültür elçileri var. Anlamlı bir isim ile Gördesli Yazarlara hayat verdiler. Bu çatı altında adımın geçmesi benim için büyük bir onurdur.
Bizlerin bir araya gelmesine emek veren zaman harcayan telefon ederek, mesajlar atarak iletişimi sağlayan bu gençlere ve tüm Gördesli yazar dostlarıma selam olsun. Dernek başkanı sayın Hasan Ertekin başta olmak üzere yönetim kurulu üyeleri; Salih Okkalı, İbrahim Bitek, Berran Beydili, Mehmet Ertaş, İlyas Akgün ve Üzeyir Gürer’e teşekkür ediyorum. 15 Ekim 2024
Emine ATAMAN KOÇ
Yazıyor Gördes, Okuyor Herkes
Gördes'te düzenlenen bir slogan yarışmasında bir öğrencinin bulduğu bir sözdü bu. Serde şairlik olunca, kafiyenin muhteşem gücü çarpmıştı beni.
Evet, Gördes'imizden çıkıp yurdun dört bir yanına yayılan Gördesli yazarlar, meramlarını yazarak kitlelere ulaştırmaya devam ediyor. Her geçen gün bu yazarlar gurubuna birileri ekleniyor. Duyduğumuza, gördüğümüze ulaşarak aramıza katılmasını sağlıyoruz. Bu hususta Salih hocamın emeği yadsınamaz. Bizleri bir çatı altında toplamayı başardı. Önce Gördes'te, daha sonra Manisa'da, en son da yine Manisa'da bir kitap fuarında bir araya geldik. Birbirimizle tanıştık, kaynaştık. Aynı topraklardan çıkan, aynı dertleri, aynı amaçları olan bir güruhtuk hepimiz. "Yazmak yaşamaktır" diyerek yola çıkmıştık. Bir ekmek gibi bir su gibi ihtiyaç duyduk yazmaya. Sait Faik'in dediği gibi, "Yazmasam deli olacaktım" sırrınca yazdık. Şiirle, hikayeyle, romanla, denemeyle, makaleyle yazdık. Kimimiz de çizerek anlattık derdimizi. Bir derdimiz vardı çünkü. Bu derdimizi kaleme, kağıda, gazeteye, kitaba, bilgisayara dökmeye devam edeceğiz. Ben bu yazarlar gurubunda olmaktan dolayı mutluyum.
Bizi bir araya getiren, tanınmamızda ve sesimizi duyurmamızda bizlere destek olan herkese, gazetesinde biz yazarlara her zaman yer açan Gördes Gazetesi Başyazarı Ahmet İnce hocamı, yazma konusunda her zaman teşvik eden Abim Cüneyt Aybey'i ve tüm yazar arkadaşlarımı kutluyorum. Yazacak Gördes ve okumaya devam edecek herkes...
İsmail AYBEY
Gördesli Yazarlar Buluşması
Hüsnü Talil, klasik edebiyat derslerinde “Güzel sebep bulma” sanatı olarak anlatılıyor öğrencilere. İslam Ansiklopedisinin birinci “Hüsn-i Ta‘lîl” maddesi ise “Sözlükte bir edebiyat terimi olarak herhangi bir olayı gerçek sebebinden farklı, fakat daha güzel ve ifade edilmek istenen fikre uygun bir sebeple oluyormuş gibi gösterme sanatıdır.” biçiminde bir tanımlama cümlesi var. Maddeyi yazan İsmail Durmuş.
İkinci madde İskender Pala tarafından yazılmış ve Türk Edebiyatı başlığında “Türk edebiyatında hüsn-i ta‘lîl, Arap belâgatına göre fazla ayrıntılı olmayıp daha yalın bir söz sanatıdır ve belâgatın bedî‘ bahsinde yer alır. Bu sanata “hüsn-i tevcîh” de denilir. Edebî sanatları psikolojik temellere dayandırarak yeni bir tasnif denemesi yapan Ali Nihad Tarlan, hüsn-i ta‘lîli heyecana bağlı ve doğrudan doğruya heyecan mahsulü sanatlar arasında göstermiştir.” cümleleri yer almıştır. İskender Pala’nın Tanpınar’ın değerlendirmesini vermesi çok kıymetli. Hüsnü talil’i heyecana bağlı ve heyecan mahsulü sanat olarak görüyor Tanpınar.
İşte burada hüsnü talil yaptığımın bilincinde olarak Gördesli Yazarlar Buluşması’nın ardından birkaç cümle söylemek istiyorum:
Şehit Makbule’nin diyarı… Mehmet Asım Us, Hasan Rasim Us ve Hakkı Tarık Us’la başlayan matbuat ilgisi... Nihal Yeğinobalı’nın dedesi Asım Molla’nın okumaya doymak için İstanbul’a gidişi… Bağdat kadısı olarak görevlendirilişi... Nihal Yeğinobalı ile devam eden edebî metin inşası...
Gördes’in bir medeniyet ve kültür yatağı olduğunun en güzel örnekleri bunlar. İşte bu verimli kültür coğrafyasında kendilerinden önce yazanların seslerini duydu, hatıralarını okudu Gördesli yazarlar da.
“Gördesli Yazarlar Buluşması” bu bakımdan önemliydi; geçmişin meşalesini daha parlak, daha aydınlık bir geleceğe taşımak için!
Çünkü okumak ve yazmak aydınlanmanın ta kendisidir!
Prof. Dr. Ayşe İLKER
Geleceğin Gördesli yazar ve şairlerini, düşünürlerini ve bilim insanlarını yetiştirmek adına davet:
Gördes’imizin Eğitim Camiası, Sivil Toplum Kuruluşları ve Mahalli Kuruluşlarının dikkatine!
"Gördes'in çocuklarını, Gördesli yazarlar, şairler ve bilim insanlarımızla buluşturalım..."
"Gördesli yazarlarımızın eserlerini tanıyalım ve tanıtalım... "
"İlçe ve okul kütüphanelerimize, Gördesli yazarlarımızın kitaplarını kazandıralım..."
"Gördes’te, Gördesli yazarlarla tanışma ve söyleşi günleri düzenleyelim..."