Titizlikle araştırdık ve değerlendirdik, Gördes’in son nüfus durumuyla ilgili bilgiler verdik. An itibarıyla nüfusumuz 25759. Bu rakam özellikle son 25 yılda nasıl eridiğimizin göstergesidir.
Vahim olarak gördüğüm bu tablo, sadece nüfus sayısıyla ilgili değil. Nüfusumuzun yaş ortalaması da kaygı verici. Son derece yaşlı bir nüfusu sahibiz. Tarımsal faaliyetlerde bunu görüyoruz. En genç işçi bile 50 yaşında.
Ne oldu da Gördes böylesine eridi?
Bu şehrin ana geliri, tütün ve halıcılıktı. 90’lı yılların sonuna kadar böyle devam etti. Tütün üretiminde ikinci Akhisar idik. Kapasitemizin üzerinde üretim yapıyorduk. 90’lı yılların başında, Akhisar yıllık 12 bin ton tütün üretimi gerçekleştirirken, biz 5500 ton üretim yapma başarısı gösteriyorduk.
Üretici o yıl tütün yapar, düğün borcunu rahatlıkla öderdi. Bir yıllık üretimiyle, bir traktörü evinin önüne çekerdi. Sanırsam 1991 yılıydı. Ziraat Bankası çiftçiye tam 46 traktör çıkarmıştı. Tütün üretimdi, istihdamdı, ciddi gelirdi.
Tütün biter, kadınlar halı tezgâhının başına otururdu. Halıcılık, yan sektörleri de tetiklerdi. Boyahanelerde onlarca insan çalışırdı. Yüzlerce seyyar satıcı, Anadolu’yu karış karış arşınlardı.
Gördes’ten göç, ancak okuyan çocuklarımızla olurdu. Topraktan karnı doyan insanların, gözü dışarıda olmazdı. Gördes insanı, bugünkü alt yapısını halıcılık ve tütüncülük ile sağladı.
O yıllarda gayet iyi biliyorum, Gördes’in nüfusu 40 binli rakamlarla ifade ediliyordu.
Gün geldi, devran döndü. Gördes’in talihi de döndü. Halı bitti, tütün bitti. Akabinde göç başladı. Zeytin, ceviz arayışları uzun zaman aldı. Ama hiç birisi tütün ve halının keyfini vermedi.
Ben bu acıklı hikâyenin, 40 yıl hep içinde oldum. Gördes’i nasıl ayakta tutabiliriz sorusunun cevabını aradım ve mücadele verdim. Ancak geleceği görememek, bize çok pahalıya patladı.
Kırsal mahalleler hızla erimiş. Binlerce insanımız, topraklarını terk etmiş. Genç nüfusumuz göç etmiş. Köylerde cenaze kaldıracak genç insan kalmamış.
Tablo ortada. Geleceğimiz hiç aydınlık değil. Böyle giderse, 10–15 yıl sonra Gördes, köhne bir kasaba olacak.
Bir şeyler yapmak zorundayız. Elbirliğiyle, hep beraber çözümler üretmek zorundayız. Siyasiler, mahalli idare, sivil toplum kuruluşları, Oda ve dernekler bir araya gelip bir güç oluşturmalıdır. Gördes’in hem içerideki ve hem dışarıdaki güç ve imkanlarını harekete geçirmeliyiz…
YORUMLAR