Ahmet İNCE

Ahmet İNCE

gordesgazetesi@gmail.com

Şerif Aykanat!

20 Ağustos 2024 - 12:19 - Güncelleme: 20 Ağustos 2024 - 12:20

Kunduracılıktan kavaflığa uzanan, bir meslek ve ticaret hayatının üçüncü kuşak temsilcisiydi. Gördes’in kadim tarihinde istisna yeri olan, bir aileden geliyordu. Babasının yanında pişerek büyümüş ve yanmıştı. Bu sayede kitapların ve okulların veremeyeceği, bilgi ve maharete ulaşmıştı.
            Bir insan nasıl bu kadar alçak gönüllü ve tevazu sahibi olabilirdi?
            40 yıl Havuzlu Çarşı tedrisatında birlikte olduk. Bir gün olsun sesinin yükseldiğini ve öfkelendiğini hiç görmedik. Ya beyefendiliği? İşte ona ancak gıpta edilirdi. Şerif’e yıllarca bu nazarla baktım hep.
            Bana “abi” deyişinde bile bir zarafet vardı.
            O, insan olmanın tüm güzelliklerini, üzerinde toplamıştı. Bir asra dayanan ticari geleneği zirveye çıkarmıştı. Çarşıda sözü senet kabul edilen bir isimdi. Yıllar akıp geçti, bir kişiyi bile incitmedi.
            Bu yüzden olmalı, Odak Kundura çarşıda bir ekol, bir okul haline geldi. Dostları, arkadaşları ona uğramadan edemezdi. Her gün onlarca kişi, bu okula gelir, Şerif Aykanatla sohbet etmenin keyfini çıkarırdı.
      Onunla uzun yıllar, kapı kapıya komşuluk yaptık. Ama tadına doyamadık. Zarif ve hanımefendi Makbule Hanım ile müthiş bir aile kurmuşlardı. Sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle kurulmuş bir aileydi bu. Bir devlet kurar gibi inşa etmişlerdi o aileyi.
      Aile yapısıyla, ticari geleneği ile Gördes’in kilometre taşlarındandı Şerif Aykanat. Hüzünlüyüm, o taşlar haber vermeden bir bir ayrılıp gidiyor aramızdan. Zaman değişti, devir değişti. Gidenler bir tarihi, bir kültürü beraberinde alıp götürüyor. Ne yazık ki yerine yenileri gelmiyor.
       40 yıl boyunca o tarihi, o kültürü ve kilometre taşlarını yazdım ben. Yaşımız artık kemale erdi. Şerifin ölümüyle maziye bakıyorum, melal ve hüzünle yüreğim yanıyor.
       O habis hastalık, kısa süre içerisinde ortaya çıktı. Ama hiç şikâyeti olmadı. Adeta sakladı. Beyefendiliğini ve vakurluğunu hastalığında da gösterdi. Bu müthiş bir iman ve insanlık dersiydi.
Kuş misali uçup gitti aramızdan.
Ölüm Allah’ın emri. İnandık iman ettik.
Ama benim yüreğimdeki yangın başka. Gördes’in kadim tarihini ve kültürünü, ayakta tutan bir direk yıkıldı. Bunu ancak, benim neslim anlayabilir ve takdir edebilir.
Şerif sana Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânın cennet olsun. Fatihalarım seninle Şerif, fatihalarım seninle….           

Bu yazı 1446 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 6 Yorum
  • Mesut
    3 hafta önce
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun çok sevindim bir abimiz idi ailsene ve sevenlerine rabbim sabır versin
  • Leman Yarış
    3 hafta önce
    Gordes te hayran olduğum ailelerden biri de onlardı.Şerif Abim hepimizi çok üzdü.Mekânı cennet olsun inşallah.
  • Gülhan
    3 hafta önce
    Mekanı cennet olsun. Allah rahmet eylesin.
  • Necati Arslan
    3 hafta önce
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah. Ailesine sabırlar diliyorum.
  • Osman Paşayiğit
    3 hafta önce
    Şerif arkadaşımız gerçekten havuzlu çarşının kilometre taşlarından biri olmuş ama bizler hergün onu içimizde gördüğümüz için farkında olmadan selamlaşıp muhabbet edip geçiyormuşuz bunu onu kaybettiğimizde daha iyi anladık mekanı cennet olsun inşallah....
  • Onur
    3 hafta önce
    Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.