Av.Ahmet ÖZDEMİR

Av.Ahmet ÖZDEMİR

kirmizicantaliavukat@gmail.com

Amerigo & Tarihsel Bir Yanlışlığın Hikayesi – Stefan Zweıg

14 Haziran 2024 - 17:08 - Güncelleme: 14 Haziran 2024 - 17:09

Bu haftaki köşe yazımda, ünlü kaşif Amerigo Vespucci’nin hayatına dair sıra dışı bilgiler içeren bir kitaptan bahsedeceğim. Stefan Zweig tarafından kaleme alınan eserde, Amerigo Vespucci’nin Amerika’yı keşfine ilişkin biyografik anlatım konu edilmiştir.
            Eser, doğrudan keşif dönemine gelmeden 1000li yıllardan itibaren batının genel portresini çizerek başlamıştır. Ardından 1400lü yıllara gelindiğinde ise, Kolomb’un yapmış olduğu keşfi fark etmemesi üzerine, bu keşfi yapmadan yeni bir kıta keşfedildiğini fark eden Vespucci’nin çelişki ve çatışma dolu hikayesi işlenmeye başlanmıştır.
            Dönemin kaynakları ilk başta Vespucci’yi keşfi kendisinin yaptığını ifade etmekle birlikte öne çıkarmış hatta, o kıtayı ilk keşfeden kişi olarak kendisini ifade etmişlerdir. Ancak gerçekte Vespucci, Amerika kıtasına hiç ayak basmamıştır.
            Kolomb ise, keşfettiği toprakları Hindistan sanmış ve yeni bir kıta keşfettiğini fark etmemiştir. Kaynakların hatalı tutulması ve orijinal sanılan bazı yazmaların dahi Vespucci’nin kaleminden çıkmadığı göze alındığında oldukça karmaşıklaşan bir kıta keşfi hikayesinin olduğu aşikardır.
            Eserde görüleceği üzere, tarihin sürekli değişime maruz kalabileceği ve tarihi belgelerin dahi her zaman doğru kaynaklar teşkil etmediğine dikkat çekmek gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında eser, Napoleon’un meşhur sözü “Tarih, kazananların tarihidir” sözünü akıllara getirmektedir. Her döneme göre kazananlar değiştikçe tarihi bilgilerde de bir kısım değişiklikler görülebilmektedir.
            Dolayısıyla söz konusu eser, hem tarihi bilgileri konu edinen bir biyografi hem de tarihi bilgilerin ne kadar yanıltıcı olabileceğini gösteren bir kitap mahiyetini ihtiva etmektedir.
            Sonuç olarak eser, Zweig’in kalemini seven ve farklı bir yazı türünü okumak isteyenler ile biyografi kitaplarına meraklı okuyucular için kesinlikle incelenmesi gereken eserlerden birisidir.
Eserin detaylı alıntı ve 5 kriter üzerinden gerçekleştirilen detaylı değerlendirmesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Ayrıca 200 yazıdan oluşan blog sitemi inceleyebilirsiniz. ( https://www.kirmizicantaliavukat.net/post/ameri-go-tari-hsel-bi-r-yalişliğin-hi-kayesi-stefan-zweig )
(*) : Köşe Yazımda bahsedilmiş olan hususlara ilişkin kısımlar:
AMERİGO – TARİHSEL BİR YANLIŞLIĞIN HİKAYESİ
Yazar: Stefan Zweig
Yayınevi: Can Yayınları
Baskı: 14. Baskı – Şubat 2022
kitaptan esinlenilerek düzenlenmiştir.

Bu yazı 315 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum