Av.Ahmet ÖZDEMİR

Av.Ahmet ÖZDEMİR

kirmizicantaliavukat@gmail.com

Bize Göre

05 Nisan 2025 - 13:42 - Güncelleme: 05 Nisan 2025 - 13:44

             Bu haftaki köşe yazımda, Ahmet Haşim’in 1927 yılında gazetedeki köşe yazılarının derlemeleri ve 1933 yılındaki yurt dışı seyahatlerine ilişkin yazılarını barındıran eseri incelemek istedim. Eser, yazarın hayattaki günlük meselelere ve kavramlara ilişkin keskin zekası ile sarih değerlendirmelerini ihtiva etmektedir.
            Cumhuriyet döneminde Servet-i Fünun edebiyatının akımından etkilenip sonradan Türkçe metin ağırlıklı eserler kaleme alan yazar, edebiyat tarihimizin melankolik yazarlarından birisi olarak bilinmektedir. Ancak sanat ve edebiyat gibi alanların, bu duygu yapısına da gereksinim duyduğunu kurduğu hem nesirler hem de nazır eserleri ile yazar açıkça göstermiştir.
            Dönemin Türkiye’sinin portresini çıkaran yazar, toplumdaki sosyolojik kırılmalara değinmekte ve günlük dilde kullanılan bazı kelimelerin anlamını ve muhteviyatını kaybetmesiyle bir yandan kültürel yozlaşmanın da ilerlediğinin habercisi olarak o zamanlardan yazılarını neşretmiştir.
            Yazılarının bazılarında ondan önceki ile kendi döneminden olan yazar ve şairlere dair düşüncelerinin yer aldığı eser, genel manada dönemin Türkiye’sinin anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır.
            Köşe yazılarının dışında, Avrupa seyahatlerinden bir bölümün de konu edildiği eserde, özellikle dönemin Paris’ine ilişkin çok detaylı tasvirler görülmektedir. Fransa’nın 1. Dünya Savaşı’ndan sonra maruz kaldığı ekonomik kriz sebebiyle para biriminin düşmesi akabinde ülkeye birçok yabancı gelmiş ve kültürel değişimler de daha hızlı bir biçimde cereyan etmiştir.
            Özellikle Fransa’da fuhuş oranının fazlalığına da dikkat çeken yazar, ülkedeki kadınların bu yola düşseler bile erdemli olduklarını iddia etmiştir. Ruhu, fiziksel temastan ayırt edebilmeyi erdem olarak gören yazar, kendisine yapılan fildişi kule göndermesini kendi ülkesinin değerlerine uzak bir görünümle bu kısımda göstermiştir denilebilir.
            Bununla birlikte eserin ekseriyetle, toplumsal tespitler barındırdığı söylenebilir. Yazar, kendi düşüncelerini hiçbir açık uca mahal bırakmayacak biçimde belirtmekten hiç imtina etmediği görülmektedir.
            Sonuç olarak, güçlü kalemi ile kelimelere olan hakimiyetinin incelenmesi gerektiği belirtilerek, eserin kesinlikle okunması gereken kitaplardan birisi olduğunu belirtmek gerekmektedir.
Eserden kalan en akılda kalıcı alıntısı olarak “Fiyatlar günden güne ucuzlamakta, ödeme için yapılmakta olan kolaylıklar, artık her keseyi otomobile doğru çekmektedir. Öyle ki her adamın şişip koca bir otomobil haline gelmesi ve caddelerde akan halkın bir dev sürüsünü andırması hiç de uzak bir gelecek değil! Gelecek otomobil şehrinin zemini çeşitli tabakalardan meydana gelecek. Gidiş geliş sahasını boşaltmak için evler kalkacak ve bütün bir mahalleyi karnında toparlayan Amerikan tarzı kırk elli katlı, bin bir pencereli korkunç ve çıplak küp şeklinde binalar yükselecek.” seçilebilir. Eserin yazıldığı 1933 senesi göz önüne alındığında yazarın o zamandan bu günleri öngördüğü aşikardır.  
Eserin diğer alıntılarına ve 5 kriter üzerinden gerçekleştirilen detaylı değerlendirmesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Ayrıca 200’den fazla yazıdan oluşan blog sitemi inceleyebilirsiniz. ( https://www.kirmizicantaliavukat.net/post/bi-ze-göre-yorumlar-notlar-ve-değerlendi-rmeler  )

(*) : Köşe Yazımda bahsedilmiş olan hususlara ilişkin kısımlar:
BİZE GÖRE
Yazar: Ahmet Haşim
Yayınevi: Alkım Yayınevi
Baskı: 1. Baskı - 2006
kitaptan esinlenilerek düzenlenmiştir.

Bu yazı 112 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum