Av.Ahmet ÖZDEMİR

Av.Ahmet ÖZDEMİR

kirmizicantaliavukat@gmail.com

Suçluyorum-Emile Zola

12 Temmuz 2024 - 15:31 - Güncelleme: 12 Temmuz 2024 - 15:32

Bu hafta ünlü Fransız yazar Emile Zola tarafından kaleme alınan Suçluyorum isimli eserden bahsetmek istiyorum. Eserde, Yahudi bir subayın 1800lü yılların sonundaki Yahudi karşıtlığı sebebiyle tutuklanması neticesinde, ülkenin Cumhurbaşkanına Aurore gazetesinde yayımladığı bir mektubu konu ediliyor.
            Söz konusu mektupta ise, Yüzbaşı Alfred Dreyfus’a yöneltilen iftiralar ve ayrımcılık duyguları sebebiyle kendisinin sahte delil ve yalan beyanlarla tutuklanıp hızlıca cezalandırılmasından bahsedilmektedir. Özellikle Askeri Mahkemede yargılanarak cezalandırılan Dreyfus’u en başta suçlayanlar da mahkeme hakimlerini atayan üst düzey askeri kurmaylardır.
10 yıl süren uzun bir tutukluluk süresinden sonra serbest bırakılan Dreyfus, yazarın gayretleri sayesinde ülkedeki bazı değişimlerin fitilini de ateşleyen sembolik isimlerden birisi olmuştur.
            Eserde görüleceği üzere daha 100 yıl öncesi Fransa’da yaşanan adaletsizliklerden açıkça bahsedilmektedir. Günümüzde de özellikle siyasi meselelerde medeni ve uygar denilen ülkelerin sıkça sınıfta kaldığı görülmektedir. Günümüzde aynı siyasi yapıların ise, İsrail’in işlediği savaş suçlarına hatta soykırım suçuna karşı herhangi bir tutum ve duruş sergilemedikleri görülmektedir. 100 yıl öncesine göre Avrupa’da değişen tek şey, artık İsrail yanlısı bir yapıya sahip olmaları denilebilir.
            Askeri Mahkemelerin disiplin temelli oluşum anlayışlarına değinerek önemli değerlendirmeler gerçekleştiren yazar, disiplin ve emir komuta zincirinin olduğu bir birimde yargının tam manasıyla gerekli sorgulama ve soruşturmaları yapamayacağını iddia etmiştir. Ülkemizde özellikle, askeri vesayetin gücünün doruklarda olduğu dönemlerde, aynı şekilde askeri yapının ülkedeki adaletsiz uygulamalarına ve asılan başbakan vakasına kadar birçok trajedi gerçekleşmiştir.
            Bu durumun düzelmesi ve tüm dünyanın gerçek manada koşulsuz şartsız adil olarak yönetilmesi için öncelikle insanların bu hususta bilinçlenmesi ve hak hukuk kavramları ile adalet mefhumlarının idrak edilebilmesi gerekmektedir. Yazarın  bu konuda eserde vermiş olduğu didaktik mesajlar oldukça mühimdir. Aksi takdirde, mahkemelerdeki hakimlerin hukuk tahsili, tek başına en temel unsurlarından birisi vicdan olan adaletin layıkıyla tesis edilmesini sağlayamayabilir.
            Sonuç olarak eser, hem batının içinde bulunduğu bazı hipokrat ve sorunlu dönemlere ışık tutan hem de batıdaki Yahudi karşıtlığının geldiği noktalara dair önemli gözlemlerin yapılabileceği bir eser olarak incelenmesi gereken kitaplardan birisidir.
Esere dair alıntılarıma ve 5 kriterden oluşan değerlendirmelerime ( https://www.kirmizicantaliavukat.net/post/suçluyorum-emile-zola ) linkinden ulaşabilirsiniz. İyi okumalar.
(*) : Bütün kısımlar:
SUÇLUYORUM
Yazar: Emile Zola
Yayınevi: Can Yayınları
Baskı: 20. Baskı – Ocak 2023
kapakta kullanılan fotoğraftaki kitaptan yararlanılmıştır.

Bu yazı 312 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum