Marguerite Duras isimli yazar tarafından kaleme alınan eserde, yazarın birkaç farklı yapıdaki düşünce yazıları konu edilmiştir.
Özellikle kitaba ismini veren yazmaya ilişkin birçok duygusunu paylaşan yazar, bu konuda melankolik etkideki yazarlardan birisi olduğunu açıkça hissettirmektedir. Ancak yazarın bu konudaki itiraf ve gözlemlerinin diğer yazarlar için de ekseriyetle geçerli olduğunun belirtilmesi gerekmektedir.
Yazmak için yoğun bir duygu gerekmektedir. Sevinç her ne kadar dışarıdan bakıldığında yoğun bir duygu gibi gözükse de, üzüntü ya da acı kadar kalıcı bir tesire sahip olmadığından yazı sahibi için yazıya dökmekte gerekli yoğunluk süresini tamamlamakta zorlanacaktır.
Bununla birlikte, yazarın diğer 4 farklı yazısında işlenen hususlar ise, birbirinden bağımsız niteliklere sahiptir. Aynı zamanda, neredeyse bütün yazılarında, yazarın farklı biçemleri kullanabildiği de açıkça hissedilebilmektedir.
Yazarın, Suyun Saflığı başlıklı yazısında ise, özellikle Almanların Yahudi katliamına ilişkin öfkesi açıkça hissedilmektedir. Bu hususta o kadar ileri gidilmiştir ki, Stalin’i bir yerde kurtarıcı olarak dahi telaffuz etmekten geri durmamıştır. Burada dikkat edilmesi gereken ayrım ise, ne olursa olsun ve hangi ırk olursa olsun kıyımları yapanlara karşı ortak bir duygu ile karşı çıkılması gerekliliği olmalıdır. Stalin’in yaptıkları da dünya tarihinde yerini almış ve kurtarıcı olarak görülmesi, etik olmayan işleri yapan şahsiyetlerden olduğu gerçeğini örtememiştir.
Yazarın özgeçmişi biraz incelendiğinde ise, Öğrenci-Yazar Eylem Komitesi’nde ve Yahudi ölümlerinin önüne geçmek için kurulan Direnişçiler Örgütü’nde yer aldığı görülmektedir. Eşinin Naziler tarafından toplama kampına gönderilen kişilerden oluşu da yazarın içindeki bu öfkeyi tutuşturan etmenlerden birisi olarak nitelendirilebilir.
Yazarın özellikle Yahudilik konusundaki görüş ve tavırları kendisinin de Yahudi olmasından kaynaklanmaktadır. Yazar, Yahudiliği milliyetçi bir edayla savunmakta, diğer Yahudi yazar ve tefekkürlerde dikkat çeken imtiyaz sahibi bir ırk olma kanaatinin izlerini yine taşımaya devam etmektedir.
Belirtilen hususlara ek olarak yazarın, yazarlığın ve daha doğrusu mütefekkir olgularının yaşadığı dönemde de kadınlara layık görülmeyen unsurlardan olduğu ifade edilmektedir. 1914 yılında doğan Fransız yazar, yaşadığı dönemde ülkesinde yazar olarak kendisini erkeklere kabul ettiremediğinden yakınmakla birlikte bu hususta özellikle günümüzde Feminist olarak nitelendirilebilecek görüşleri de o zamanlardan savunan yazarlardan birisi olmuştur.
Sonuç olarak eser, edebi yönden içerdiği itiraf ve gözlemler ile kesinlikle incelenmesi gereken kitaplardan birisi olarak telakki edilebilir. Ek olarak, yazarın dünya görüşüne ilişkin de, birçok okuyucu için dikkatli bir şekilde tahlil edilmesi gereken önemli hususlara değinmektedir.
Eserin detaylı alıntı ve 5 kriter üzerinden gerçekleştirilen detaylı değerlendirmesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 200 yazıdan oluşan blog siteme inceleyebilirsiniz.
KIRMIZI ÇANTALI AVUKAT: https://www.kirmizicantaliavukat.net/post/yazmak-yorumlar-alintilar-ve-değerlendi-rmeler
Not: Yorumlara ilişkin bütün kısımlarda:
YAZMAK
Yazar: Marguerite Duras
Yayınevi: Can Yayınları
Baskı: 3. Baskı – Eylül 2021
Yukarıda bilgileri verilen eserden faydalanılmıştır.
YORUMLAR