Av.Cenap GÜVEN

Av.Cenap GÜVEN

cenapguven41@gmail.com

Kardeş Şehir Paris

20 Ağustos 2024 - 09:57 - Güncelleme: 20 Ağustos 2024 - 09:58

2016 yılında ailecek Paris'e gitmiştik. Dönüşte Paris Belediye Başkanı "Anne Hidalgo"ya bir mektup yazmış, ancak bu mektubu 
gönderememiştim. Bu defa Paris olimpiyatları nedeniyle mektubu anımsadım ve bu mektubu o zamanki yazımıyla göndermeyi düşündüm.. 

         Sayın Anne Hidalgo
         Paris Belediye Başkanı
         Paris/Fransa         
        
Eşim İnsel Güven ve üç kızımız; Sanem, Zeynep, Rabia Suna uçakla beş kişi 16 Haziran 2016 Perşembe günü sabahı bir Air France uçağıyla İstanbul’dan Paris’e uçtuk. Öğleyin otelimiz Saint James Albany’ye yerleştikten sonra hem kısa bir yürüyüş yapmak hem de Paris’in ünlü bulvar lokantalarından birisinde bir şeyler yemek istiyorduk. Otelimize yakın küçük bir meydanda bir lokanta önünde, kaldırımda Paris’e özgü küçük masalara oturduk.
Lokanta önünde kafamı kaldırıp da alıcı gözüyle çevreme baktığımda çarpılmışa döndüm. Sanki benim güzel, şirin kasabam Gördes’in çarşı meydanındaki çınarın altında oturuyorduk. İçim ısındı. Paris beni sarıp sarmaladı. Huzur içinde büyük bir mutluluk duydum. Havuzu ve çınarıyla, olağanüstü güzelliğiyle mütevazı Andre Malraux Meydanı beni büyülemişti.
Paris’e gelmeden önce, kafamdaki Paris şuydu: Büyük, şaşaalı, şatafatlı, insana tepeden bakan, insanı ezen devasa bir kent. Sonraki günlerde hem yaya olarak hem de otobüsle Paris’in hemen tamamını, müzelerini, parklarını gezdik; tarihi muhteşem yapılarını gördük. Paris gerçekten görkemli, asil bir kentti. Ama Paris insana tepeden bakmıyordu, insanı ezmiyordu. Paris her yönüyle insana saygılıydı. Paris’i kadın benzetmesiyle anlatacak olursak: Bir anne şefkatiyle sizi sarıp sarmalıyor; bir sevgili gibi tam kalbinize dokunuyor; bir kardeş dayanışmasıyla size yardımcı oluyor; üretken, doğurgan bir kadın gibi size yeni yeni güzellikler sunuyordu. Yeri geldiğinde de baştan sona cinsellikle dolu olarak bazen küçük, duru bir koyda yumuşacık dokunuşlarla sizi koynuna alan, bazen de içinizde fırtınalar estiren vahşi bir kadındı Paris. Ama her durumda yine asil, yine size tepeden bakmayan bir kadın…
Paris’i çok sevdim. Paris’te kaldığımız üç gün içinde 4 kez Andre Malraux Meydanı’na gittik. Öğle ve akşam olmak üzere iki kez daha meydandaki lokantalarda yemek yedik. Kızımız Zeynep Güven Ünlü İstanbul’da yayınlanan aylık bir derginin yazı işleri müdürüydü. Kendisine bu duygularımı anlatıp Paris’i ve özellikle Andre Malraux Meydanı’nı yazmak,  hatta yazımın Fransa’da bir gazetede de yayınlanması isteğimi söyledim. Zeynep yazının yayınlanması konusunda bir şey demedi. Yalnızca, bir espri olarak: “Paris’te Andre Malraux Meydanı’nı keşfeden ilk Türk” olarak Fransız tarihinde yer alabileceğimi söyledi.
Zeynep’in esprisinden de güç alarak yazımı e-mail ile size göndermek istiyorum. Ayrıca, Paris ve Gördes’in kardeş şehirler olmasını diliyorum ve Paris Belediye Başkanı olarak siz Sayın Anne Hidalgo’yu ve Andre Malraux Meydanı Belediye Başkanını da Gördes’e davet ediyorum.
Paris’e, Parislilere ve Andre Malraux Meydanı’na sonsuz saygı ve sevgilerimle…
     Av. Cenap Güven                                                                                                                                             İstanbul, 20 Haziran 2016
         Sevgili Anne Hidalgo,
         Size, 8 yıl önce yazıp da gönderemediğim yazımı işte şimdi dijital yolla gönderiyorum. Bunun yanında size kısaca Gördes’ten ve yeni romanım Julia Gordos’tan söz etmek istiyorum.  
         Gördes Türkiye’nin Manisa ilinin bir ilçesi, kasabası. Nüfusu: 12.000. Dört bir yanı çam ormanlarıyla çevrili güzel, şirin ve modern bir kasaba. Tarihte, Gordos adıyla antik dönemdeki Lydia Devleti’nin yedi büyük eyalet merkezinden, aynı zamanda İpek Yolu’nun önemli kentlerinden biri. Romalılar döneminde adı Julia Gordos, günümüzde Gördes.  
         Romanıma gelince: Julia Gordos. Bir Antik Çağ Lidya Romanı. Fransızca çevirisini yaptırabilirsem size göndermek isterim. Çok başarılı geçen Paris 2024 Olimpiyatlarına ilişkin olarak sizleri kutluyorum. İyi dileklerimle, en derin saygılarımla, sevgilerimle… Dikili/İzmir 12.08.2024
                                                                                     Av. Cenap Güven

Bu yazı 283 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum