PROGRAMI YAZILIMI BİLMENİN YARARLARI
Hesaba dayanan ders hangi meslekte olursa olsun, dersin hocası, derslerle ilgili mesleki problemlerin elle nasıl çözüldüklerini öğrencilere anlatır ve sayısal uygulama yapar. Fakat elle yapılan çözümler problemin işlem adımlarının sayısına göre çok zaman alabilir. Bu şekilde çok sayıda problem varsa bunların çözümü günleri ayları bulabilir. Oysa günümüzde bilgisayarlar sayesinde problemlerin çözümü çok basitleşmiştir. Bu basitleşmeyi, program yazılımları sağlar. Artık günümüzün gelişmişlik düzeyinde hesaplar program yazılımı ile çözülmek zorundadır. Çünkü çağımız hız çağıdır. Nasıl ki bir çiftçi ben tarlamı karasabanla süreceğim demeyip traktörle sürmek zorunda kaldığı gibi.
Benzer problemlerin (parsel alanları gibi) arka arkaya çözülmesi gerektiği durumlarda veya öğrenci ödevlerinin değerlendirilmesinde buna çok ihtiyaç duyulmaktadır. Örnek verilecek olursa öğrenci ödevlerinde, her öğrencinin problemi ayni oluyor fakat birbirlerinden kopya çekmelerini önlemek için veriler farklı olmaktadır. Her öğrenci ayni formülleri kullanarak sonucu buluyor. Fakat veriler farklı olduğu için sonuçlar farklı olacaktır. Acaba öğrenci kendi verilerini kullanarak doğru hesap yapabildi mi? Bunu bir hoca olarak bilmek zorundadır. Çünkü not verilmesi gerekmektedir.
Öğrencilerin bu problemleri bilgisayar programı ile değil elle çözmeleri istenir. Böylece öğrencinin her bir işlem adımını doğru yapıp yapmadığı, kontrolleri yapıp yapmadığını hoca görmek ister. Öğrencinin yetişmesi açısından bu önemlidir. Eğer bir öğrenci, problemi elle çözerek sonuca gidemezse ilerde o problemin bilgisayar programını da yapamaz.
Fakat hocanın her bir öğrencinin farklı olan çözüm sonuçlarını kısa zamanda denetleyebilmesi için bilgisayar programı yaparak öğrenci ödevlerine not vermesi gerekmektedir. Bu problemleri klasik yoldan yani elle çözmek suretiyle kontrol etmeye kalkar ve notlandırmayı öyle yaparsa çok zaman alır. Bir öğrencinin ödev çözümünün bir buçuk saat sürdüğünü kabul edersek 60 kişilik bir sınıfın ödev kontrolu 60*1,5 =90 saat sürer. Buna ne zaman yeter ne de kafa dayanır.
Ödev kontrolu yapılırken, not değerlendirmelerinde öğrenci ödevi vermiş mi? temiz ve düzenli yapmış mı? gibi şekilci bir yaklaşımla not verildiği duyulurdu. Böyle bir yöntemle ödevler değerlendirildiğinde, yani ödevin içeriğine girilip doğru yapılıp yapılmadığı incelenmeyip işin kolayına kaçılarak şekil yönünden düzgün görünen ödevlere pek iyi, düzensiz ve özensiz yapılmış olanlara zayıf not verilirse hakkaniyetli bir notlandırma yapılamaz.
Her bir öğrencinin hesapları bilgisayar programı ile denetlenerek yapılır ve ona göre not verilirse, en doğru değerlendirmeye ulaşılabilir. Böylece öğrenciler gerçek notlarına kavuşurlar ve haksızlıkların da önüne geçilmiş olur.
Programlar kişisel bilgisayarlara yazılabildiği gibi, cep bilgisayarlarına da yazılabilmektedir. Bu programlar satır, satır yazılmaktadır. Problemin büyüklüğüne ve kapsamına göre satır sayısı değişir. Benim mesleki problemleri çözmek için cep bilgisayarına yazdığım programlarda satır sayıları 50 ile 300 arasında değişmekteydi.
O nedenle her türlü mühendislik çalışmasında, elle çözümü çok zaman alan problemlerin program yazımı büyük önem arz etmektedir. Onun için program ya da kod yazımı çağımızın en önemli çalışması olmaktadır.
Bu tür programların yazımı ve programın çalıştırılması da benim heyecan duyduğum çalışmalardan biriydi. Yazdığım program çalışıp doğru sonuç aldığım zaman zafer kazanmış bir komutan gibi sevinirdim. Ancak hata olduğunda veya program doğru sonuç vermediği zaman, nerede hata yaptım araştırması başlardı. Bu araştırma bazen bir saat, bazen bir gün, bazen bir hafta veya daha uzun bir zaman alabilirdi.
Bu şekilde hazırladığım bilgisayar programlarını öğrenci ödevleri ve sınavlarının kontrolunda kullandığım gibi, hazırladığım ders kitaplarında öğrenciler için örnek uygulama problemlerinin çözümünde de kullanarak problem sonuçlarını daha kısa zamanda ve doğru olarak elde etmiş oldum. Böylece ders kitaplarımı daha kısa zamanda yazabildim.
YORUMLAR