Doç.Dr.İbrahim KOÇ

Doç.Dr.İbrahim KOÇ

49ibkoc@gmail.com

Anılarım-111

16 Ekim 2024 - 18:21 - Güncelleme: 16 Ekim 2024 - 18:21

BÖBREK TAŞLARININ DÜŞÜRÜLMESİ
Zaman zaman böbrek ağrıları çektiğim oldu. Temennim kimsenin böbrek ağrısına yakalanmamasıdır. Yakalanırsa da dünyanın sonu değildir. Çünkü günümüzde tıbbın geldiği seviye sayesinde, böbrek taşının yol açtığı ağrıyı dindirmek için ağrı kesiciler imdada yetişmektedir. Böbrek taşı oluşumunu önlemek için neler yapılması ve nelerin yapılmaması konusunda doktorlarımız gerekli açıklamaları yapmaktadırlar. Doktorların önerileri doğrultusunda hareket edilerek bu ağrılardan her zaman kurtulmak mümkündür. Ancak bu ağrı geldiğinde hiç moral bozmadan ve kendi kendine, “geldiği gibi gidecektir” deyip hemen doktora giderek tedavi işlemelerine başlanmalıdır. Zorluk, güçlük, ağrı, sızı, vs. gibi olguların geçici olduğunu bildiğimiz takdirde, onlara karşı dayanma direncimiz daha da artar diye düşünüyorum.
Ancak doktorun önerdiği ilaçları alıncaya kadar bu acılara katlanmaktan başka çare de yoktur. Çünkü ağrı başladığında, en rahat döşekler bile insana batıyor. Yatsan yatamıyorsun, otursan oturamıyorsun, ayakta dursan yine rahat edemiyorsun. Böylesine insana işkence edercesine vücutta oluşan bir rahatsızlıktır. Ağrı kesiciler bu rahatsızlığı belli bir süre dindiriyor. Fakat daha sonra tekrar başlıyor. Ben bu ağrıları zaman zaman çok çektim.
Üroloji kliniğine gidildiğinde, yapılan idrar tahlili sonucunda elde edilen sonuçlara ve çekilen röntgen filmine göre doktor ağrıların geçmesi ve varsa taşların düşürülmesi için izlenmesi gereken yol ve yöntemi söyleyip, hastaya gerekli ilaçları veriyor. Bana ve bol su iç, yürüyüş yap, amuda kalkma hareketleri yap, tuzlu yeme, turunçgillerle dost olun, hayvansal proteini azaltın, eğer domates, bamya, patates, ıspanak, fındık, susam, tahin, çikolata gibi ürünler yeniyorsa bunlarla birlikte mutlaka yoğurt, peynir tüketmeye gayret edin, sigaradan alkolden uzak durun tavsiyelerinde bulunmuştu. Bol su içince idrarın seyreleceğini ve taşların daha rahat düşeceğini sözlerine eklemişti.
Daha önce doktorun verdiği ilaçları kullanmama rağmen ağrılarım tekrar başladı. Bir akşam, böbrek ağrım yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladı. Zaman ilerledikçe ağrı şiddetlendi. Yeğenim İbrahim Esen, İstanbul’da bizim evde kalıp ve Şişli’de bir sağlık kliniğinde laborant olarak çalışıyordu ve evdeydi. Kendisi benim durumumu gördü ve ağrı kesici alıp gelmesi konusunda anlaştık. Hemen bir eczaneye gidip ağrı kesici aldı geldi. Ağrı kesiciyi içtim belli bir süre sonra ağrım geçti. Yeğenim bana,” Dayı bu ağrıları çekip durma, benim çalıştığım klinikte ses dalgaları ile böbrek taşı kırma operasyonu da yapılıyor. Oraya gel doktorlar bir baksın” dedi. Ben de olur en kısa zamanda gelirim dedim.
Ertesi günlerde yeğenimin çalıştığı o kliniğe gittim. Beni doktorla tanıştırdı. Doktora ağrılarımı anlattım. Gerekli tahliller yapıldı ve röntgen çekildi. Doktor tahlil ve röntgen sonuçlarını inceledikten sonra bana “İbrahim Bey, böbreğinde irili ufaklı taşlar var. Bu taşları böbrekten uzaklaştırmamız gerekiyor. Taşları uzaklaştırmak (düşürmek) için ses dalgaları kullanılmaktadır. Taşın bulunduğu böbreğe ses dalgaları (şok) göndererek titreşim yolu ile ufalanma sağlanarak idrar yolu ile düşeceklerdir.” Dedi. Bunun üzerine ben de: “Doktor Bey, izlenmesi gereken adımlar neyse söylersiniz ben de onlara harfiyen uyarım” dedim. Doktor bey: “Operasyondan sonra ufalanmış olan taşların düşmesi için günde 2,5-3 litre su içmelisin. Esasen sağlıklı kişiler de günlük yaşamlarında bu miktarda su tüketmeliler. Bu taş kırma operasyonu belli aralıklarda üç dört defa yapılabilir. Bugün ilki yapılsın daha sonrakileri teknisyenle kararlaştırırsınız” dedi. Kendisine teşekkür edip gerekli operasyona girdim.
Düz bir satıh üzerine uzandıktan sonra içinde taş olan böbreğime satıh üzerinde uygun bir pozisyon verildikten sonra, cihaz çalıştırıldı.  Belirli aralıklarla içinde taş olan böbreğime doğru belli bir şiddette ses dalgaları (şok) gönderildi. Bu dalga gönderme işine tıp diline vuruş deniyor. Bir seansta (tahmini10 dakika)1000-2000 arasında vuruş yapıldı. Bu vuruş esnasında iğne batışları şeklinde küçük acılar hissettim. Bu şekilde farklı zamanlarda 3 veya 4 defa bu işlem tekrarlandı. Böylece böbrek ağrılarımdan kurtuldum. Herkese ağrısız günler dilerim.

Bu yazı 76 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum