Doç.Dr.İbrahim KOÇ

Doç.Dr.İbrahim KOÇ

49ibkoc@gmail.com

Anılarım-115

06 Kasım 2024 - 17:33 - Güncelleme: 06 Kasım 2024 - 17:33

YTÜ DAVUT PAŞA KAMPÜSÜ VE TAŞINMA
YTÜ Davutpaşa Kampüsü, Cevizlibağ-Yeşilköy Hava Limanı yönüne giden yolun Cevizlibağ’dan sağa doğru dik yönde yaklaşık 1 km uzakta yer almaktadır. Yeşilköy Hava Limanı (Atatürk Hava Limanı) şimdi başka bir amaç için kullanılmaktadır. Davutpaşa Kışlası YTÜ’ye devredildikten sonra adı YTÜ Davutpaşa yerleşkesi (kampüsü) adını aldı. Burası Beşiktaş’taki YTÜ’ye 18 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kampüsün etrafı yaklaşık 5km uzunluğunda ve yüksek duvarlarla çevrilmiş olup 1250 dönümlük bir alana sahiptir. Yerleşkenin adı, II Bayezid’in veziri azamı olan ve 1483-1497 yıllarında sadrazamlık yapan Koca Davut Paşa’dan gelmektedir. Kışlanın planları Davut Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yeniçeri ocağının kaldırılışına kadar (1826 II. Mahmut) Osmanlı Ordusu, Avrupa’ya sefere çıkarken buradan uğurlanmıştır [*].
Bu yazıyı yazarken, YTÜ Davutpaşa Yerleşkesinin büyüklüğünü okuyucularımın kafasında canlandırabilmek için, Gördes merkezinin yerleşim alanı ve çevresi acaba ne kadar diye merak ettim. Bu bilgileri elde etmek için Google Earth uygulamasından yararlandım. Yaptığım ölçmelere göre Gördes ilçemizin yerleşim alanı yaklaşık 1330 dönüm, çevresi ise 5,8km dir. Buna göre hemen hemen YTÜ Kampüsü, Gördes’in binalarının sığdığı alan kadardır denilebilir.
Eski kışla binaları dikdörtgen planlı olup yerleşkenin merkezinde yer almakta ve çok geniş bir alanı kaplamakta olup artık eğitim amaçlı kullanılmaktadır. Binalar yeniden restore edilip çatılar yenilendi. Bu kışla binasının büyüklüğü hakkında fikrim olsun diye yaz uygulamaları esnasında bir gün üşenmedim dikdörtgen yapının enini boyunu adımladım.
Binanın boylamasına devam eden koridoru boyunca uzunluğu 400 adım, enlemesine koridorun uzunluğu ise 200 adım civarındaydı. Bu dikdörtgen yapı sisteminin içinde dikdörtgen bir yeşil alan bırakılmıştı. Bu yeşil alanın büyüklüğü göz kararı 45 dönüm civarındadır ve daha sonra bu yeşil sahaya YTÜ Orta Bahçe denmiştir. Burası değişik ağaçları ve düzenlenen çimenlik alanları ve yürüme yolları ile öğrencilerin gezinmesi ve dinlenmesine imkân sağlayacak niteliktedir.
Üniversite’nin yeni fakülte binaları bu tarihi binanın etrafında inşa edilmişlerdir. Bu Orta Bahçenin kuzey tarafından çıkıldıktan sonra üniversitenin yemek hanesi bulunmaktadır. Bu yemek hanenin de kuzeyinde yine fakülte binaları, öğretim üyelerine ait lojmanlar ve öğrenci yurtları yer almaktadır.
Davutpaşa Kışlası, YTÜ’ye devredildikten sonra hem yeni binaların yapımına başlandı hem de bölümümüzün yazın yapılmakta olan arazi uygulamaları burada yapılmaya başlandı. Bölümler buraya taşınmadan   yaklaşık 3-4 yıl yaz çalışmalarını burada yaptık. Arazi tatbikatında görev alan hocalar ve asistanlar Beşiktaş’tan otobüsle gelip burada grubu ile buluşup gerekli açıklama ve yönlendirmelerini yaparlardı.
Belli bir süre sonra İnşaat Fakültesi’nin Davutpaşa’ya taşınacağı söylentileri duyulmaya başlandı. Fakat herkesin evinin olduğu yere uzak kalıyordu. Ben de o sıralar Kilyos’ta oturduğum için yolum daha da uzayacaktı. İçimden “Keşke oraya gitmesek de emekli oluncaya kadar Yıldız’da kalmayı sürdürsek “diyordum. Benim gibi düşünen çok sayıda kişi vardı. Çünkü herkes kendisini Beşiktaş’taki YTÜ ye göre ayarlamış, evini ocağını buna göre kurmuş bulunuyordu. Davutpaşa ise YTÜ’ye 18km uzaktaydı. 
Yıl 2008 olduğunda, İnşaat Fakültesinin Davutpaşa’ya taşınacağı duyuruldu. İnşaat Fakültesi, inşaat, harita, çevre mühendisliği bölümlerinden oluşuyordu. Öğrencileri, öğretim elemanları ve idari personelle ile birlikte yaklaşık üç bin kişi yer değiştirecekti. Bir hafta önceden taşınma günü duyurularak herkesin eşyalarını toplaması bildirildi. Taşınmaktan başka çarem yoktu.
Hazırlıklara başladım. Kitaplarımı kolilere yerleştirdim. Her türlü hazırlığımı yaptım. Taşınma günü geldiğinde üniversitenin görevlendirdiği işçiler gelerek harita mühendisliği öğretim elemanlarının eşyalarını taşımaya başladılar. Taşıyıcılar eşyaların birbirine karışmaması için gerekli önlemleri uygulayarak her türlü eşyayı hazır bekleyen kamyonetlere yüklediler. Her bölümün taşınma günü farklıydı. Nihayetinde eşyalarımız Davutpaşa Kampüsünde yapılmış olan İnşaat Fakültesi’nin Harita Mühendisliği Bölümüne taşındı.
Yeni fakülte binası güzel planlanmıştı. Bina bodrum katı ile birlikte dört katlı olarak yapılmıştı. Bodrum katı her üç bölümün kullanacağı otopark yeri olarak tasarlanmıştı. Giriş katı her üç bölümün sekreterlikleri, lisansüstü sınıfları, öğretim üyesi çalışma odaları toplantı salonları olarak yapılmıştı. İkinci ve üçüncü katlarda öğretim üyelerinin çalışma odaları bulunmaktaydı. Öğretim üyeleri ve idari personelin bulunduğu binaya dik yönde dört katlı geniş sınıfların bulunduğu derslikler bulunmaktaydı. Bütün mekanlar geniş ve ferahtı.
Her bölümün derslikleri kendi bölüm binasına dik bir şekilde geriye doğru uzuyordu. Üniversitenin yemekhane binası yaklaşık yüz elli metre uzaktaydı. Haritacılık uygulamaları için çok yeterli sahaları vardı. Davutpaşa kampüsünün içinde 12 fakülte 2 enstitü bulunmaktadır. İnşaat Müh., Harita Müh. ve Çevre Müh. bölümlerinden oluşan İnşaat Fakültesi bu on iki fakülteden biridir. [*]: (Erişim tarihi: 26.01.2024, Davutpaşa Kışlası - Vikipedi (wikipedia.org)).

Bu yazı 81 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum