Doç.Dr.İbrahim KOÇ

Doç.Dr.İbrahim KOÇ

49ibkoc@gmail.com

Anılarım-76

12 Mayıs 2024 - 18:44 - Güncelleme: 12 Mayıs 2024 - 18:45

YURT DIŞINDAN MİSAFİRLERİM GELDİ
Doçent olduğum yıl, bir gün lojmanda iken bir telefon geldi. Telefonu açtığımda arayan kişi, kendisinin Zürih Teknik Üniversitesi (ETH)’nden öğretim üyesi Richard Köchle olduğunu söyledi. Hem şaşırdım hem sevindim. Eşi ile birlikte arabalarıyla Zürih’ten İstanbul’a gelmişler ve bizi görmek istediklerini bildiriyordu. Ben de bunun üzerine sesini duymaktan çok mutlu olduğumu ve kendilerini evimize beklediğimi bildirdim.
Lojmanın adresini verdim. Bir iki saat sonra evimize geldiler. Kendilerini elimizden geldiği kadar iyi bir ev sahipliği yapmaya çalıştık. Çünkü, Richard’ın hakkını ödemem mümkün değildir. Zira Zürih’te bize yabancılık çektirmemişlerdi.
Bizim her türlü sorunumuzla ilgilenmişti. 45 m2 lik dairemizde kendilerini iki-üç gün misafir ettik. Üniversiteye davet edip bölüm arkadaşlarım ve bölüm yönetimi ile tanıştırdım. Hatta kendisine bölüm arkadaşlarımla birlikte boğazda bir restoranda hoş geldin partisi düzenledik. Davete arkadaşlarımın çoğu eşleri ile birlikte katılmışlardı. Misafirlerimi o akşam yalnız bırakmayıp onurlandırdıkları için bölüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. O akşam çok güzel bir gece geçirdik. Herkes mutlu oldu.
Richard çok değerli bir bilim adamıydı ve insancıl bir kişiliğe sahipti. Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca biliyordu. Kendisi Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur Üniversitesinde yirmi yıl öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Eşi, Molly Malezyalıdır. Sohbetlerimizde Malezya üzerine birçok anısını paylaşmıştır. Malezya’nın Ekvator bölgesine yakın olduğu için çok sıcak ve nemli olduğunu ve meyve çeşitlerinin çok farklı olduğunu anlatırdı.
Richard ve eşinin niyeti, bizdeki ziyaretlerini bitirdikten sonra kendi arabaları ile bir Türkiye gezisi yapmaktı. İstanbul’dan sonra Ege ve Akdeniz sahillerini turlayarak İsviçre’ye döneceklerdi. Richard’a bir sohbetimizde, üniversitenin tatil döneminde ETH’daki Geodezi bölümünün düzenlediği bitirme tezleri için yapılan ölçme uygulamalarına katılarak bilgi ve görgümü artırmak istediğimi ve kendisinin yardımcı olup olamayacağını sordum.
O da benim bu isteğimi İsviçre’ye döndükten sonra bölüm yönetimi ile görüşüp bana bildireceğini söyledi. Kendisine bu ilgisinden dolayı teşekkür ettim. Daha sonra Köchle ailesini uğurladık. Ellerinde Türkiye haritası ile yola çıktılar.

Bu yazı 317 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum