Doç.Dr.İbrahim KOÇ

Doç.Dr.İbrahim KOÇ

49ibkoc@gmail.com

Anılarım-77

21 Mayıs 2024 - 08:38 - Güncelleme: 21 Mayıs 2024 - 08:38

TEKRAR ZURIH
Richard ve eşini uğurladıktan sonra, kendi arabaları ile Ege ve Akdeniz sahillerinin tarihi ve turistik yerlerini görüp tekrar memleketlerine kazasız belasız varmışlardı. Daha önce konuştuğumuz gibi benim önerimi, yani diploma çalışmalarına katılma isteğimi bölüm yönetimine anlatmış. Bölüm başkanı Prof.  Francis Chaperon ve diğer hocalar beni önceden tanıdıkları için önerimi uygun görmüşler ve yaklaşık bir buçuk ay ETH’da misafir öğretim üyesi olarak araştırma inceleme yapabileceğimi yönetimlerine önermişler ve kabul edilmiş.

Bunun üzerine Richard bana, 1989 senesinin normal eğitim öğretim döneminin sonunda yapılan diploma çalışmalarına katılmam için davet yazısı gönderdi. Yazıda, benim İstanbul-Zürih gidiş-dönüş uçak bileti masraflarım ve ölçme çalışmalarının yapılacağı Wallis (Valais) Kantonundaki otel masraflarım ve bir buçuk ay boyunca zaruri harcamalarım için öngörülen aylık bir ücretin tamamen ETH bütçesinden karşılanacağını belirtiyordu. Hatta uçak bileti zarfın içindeydi. Bu yardımlarını hiçbir zaman unutamam.
1989 yılı eğitim öğretim yılı sona erdikten sonra uçak biletinin tarihine göre gerekli hazırlıklarımı yaptım. Eylül ayı başında Atatürk Hava Alanı’ndan İsviçre Havayollarına ait bir uçakla Zürih’e hareket ettim. Yaklaşık üç saatlik bir süre sonunda uçak Zürih Hava Alanı’na indi. Beni hava alanında Richard Köchle karşıladı. O gün beni Zürih’teki kendi evinde misafir etti. Akşam bir lokantada birlikte yemek yedik. Ertesi gün Zürih’ten Wallis Kantonuna Richard’ın arabası ile hareket ettik. Yaklaşık üç buçuk saat sonra, bitirme tezi ölçmelerinin yapılacağı bölgeye yani Wallis Kantonuna vardık. Bu yolculuk esnasında geçilen şehirler, yollar, tarlalar, köprüler, tüneller, bağlar, vb. gibi İsviçre’nin gelişmişlik düzeyini gösteriyordu.
ETH Geodezi ve Fotogrametri bölümünde, bitirme tezi çalışmaları yıl içinde değil yıl sonunda yapılmaktadır. Sadece bitirme aşamasındaki son sınıf öğrencileri tez çalışmalarına katılmaktadır. Önceden planlanmış ölçü çalışmalarına öğrenciler belli gruplar çerçevesinde katılarak hocalarının gözetiminde ölçme çalışmalarını sürdürürler.
Bunun için ölçme işlerinin yapılacağı bölge bir yıl önceden belirlenip bütün hazırlıklar yapılıyor. Bitirme tezi yapacak öğrencilerin konuları da önceden belirlenip herkes ona göre hazırlığını yapıyor. Gidilecek şehirdeki uygun bir okul binası önceden belirleniyor. Bu binanın özelliği: Onlarca farklı disiplinlerdeki ölçü aletlerinin muhafaza edilmesine ve gün içinde onlarca öğrenci tarafında aletlerin teslim alınmasına- teslim edilmesine, farklı ölçme gruplarının çalışmalarını ve toplantılarını yapabileceği ayrı ayrı sınıflara sahip olması, hocaların toplantı yapmasına ayrılabilecek bir salonu olması, vs. dir. Benim gördüğüm bu bina, yukarıda saydığım özelliklere sahip bir okul binasıydı.
Biz ölçme bölgesine vardığımızda bütün öğrenciler ve öğretim üyeleri de Wallis (Valais) Kantonu’na gelmişlerdi. Ölçü aletleri, yukarıda sözünü ettiğim özelliklere sahip bir binaya yerleştirilmişti. Richard beni, uygulamada görev alan öğretim üyelerinin de kaldığı bir otele yerleştirdi. Otel, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği veriyordu. Öğle yemeğini şehir içindeki lokantalarda yiyorduk. Lokantalardaki yemekler bizim geleneksel damak tadımıza uymuyordu. Genelde soslu makarnalar en ekonomik yemeklerdi. İsviçre’de kaldığım süre boyunca memleketimin menemenini çok özledim.
Richard, kendisinin de kaldığı bu otelden her sabah beni de arabası ile ölçme çalışmalarının yapıldığı yere götürüyordu. Ölçme çalışmalarının yapıldığı yer şehir çevresindeki arazilerdi. Ölçme işlemleri ekip olarak yapılıyordu. Yapılan ölçme işleri şu şekilde sıralanabilir: Uyduya dayalı ölçme işlemleri, Geometrik nivelman, hassas geometrik nivelman, Trigonometrik nivelman, Elektronik uzunluk ve açı ölçmeleri…, vs idi.
Bitirme tezi yapan her öğrenci, hem kendi çalışması için ölçü yapıyor hem de başka öğrencilerin çalışmaları için gerekli olan ölçü işlerinde çalışmış oluyordu. Bu ölçme işleri yirmi beş gün sürüyordu.  Ben de bu ölçülerden bazılarına katıldım ve çalışma sistemlerini yerinde gördüm. Böylece öğrenci ölçme aletlerinin kullanımını öğrenmiş oluyordu. Ölçü verileri bu şekilde elde edildikten sonra bütün gruplar topluca tekrar ETH’ya geliyorlar. Tahminime göre, bitirme tezi öğrencisi konusu ile ilgili ölçüleri alıp gerekli değerlendirmelerden sonra bitirme tezi çalışmasını tez hocasına sunuyor.
Kaldığımız otelin bahçesinde bir mini golf sahası vardı. Bir hafta sonunda birkaç hoca ile birlikte golf oynamıştık. Kaldığımız otelden, muhteşem bir görüntüye sahip buzullarla kaplı yüksek ve sivri alp dağları görülüyordu. Bu dağlar, Wallis şehrine hâkim bir konumdaydı.
Hafta sonları Wallis’in civarında bulunan görülmeye değer doğal güzelliklere sahip yerlere hocalarla birlikte gezmeye gidiyorduk.
Wallis bölgesinde uygulamalar tamamlandıktan sonra Richard’ın arabası ile bu defa başka bir güzergahtan Lozan, Cenevre, Bern üzerinden tekrar Zürih’e geldik. Yaklaşık üç hafta daha ETH’da çalışmalarımı sürdürdüm. Bu süre zarfında Richard beni evinde misafir etti. O dönemde kızı tatilde olduğundan odası boştu. Bu odayı bana ayırmıştı. 

Bu yazı 267 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum