Doç.Dr.İbrahim KOÇ

Doç.Dr.İbrahim KOÇ

49ibkoc@gmail.com

Anılarım-78

22 Mayıs 2024 - 07:35 - Güncelleme: 22 Mayıs 2024 - 07:36

ÖLÇME ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
İsviçre’nin güneyinde Fransa ve İtalya’ya sınırı bulunan Wallis (Valais) Bölgesindeki 25 gün süren ölçme çalışmalarının sonuna doğru bir değerlendirme toplantısı yapılacağı duyuruldu. Bütün öğrencilerin ve hocaların katılacağı bir toplantı idi. Bu toplantıda, yapılan ölçme çalışmalarının değerlendirileceği bildiriliyordu.
Toplantıda hocalar ve öğrenciler çalışmanın gidişatı, karşılaşılan aksamalar, yeni öneriler tek tek görüşülerek bir rapor hazırlanacak ve bu rapor ışığında bundan sonraki ölçme çalışmalarında dikkate alınarak daha verimli bir çalışma amaçlanacaktır.  Toplantı akşam yemeğinden sonra yapılacaktı.
Ben de bu toplantıyı fırsat bilerek misafir öğretim üyesi olarak konuşma yapmak istedim. Çünkü bana gösterdikleri misafirperverliği, ilgiyi, yardımı unutmam mümkün değildi. Ayrıca İsviçre genelindeki gelişmişlik, Richard Köchle’nin arabası ile Zürih’ten Wallis Kantonuna kadar gündüz gözüyle gelirken 320km devam eden yol boyunca benim dikkatimi çekmişti. Yolları, pencereleri ve balkonları çiçekli evlerin mimarisi, arazilerin kullanılış biçimi, verimli tarları, bağları, meralarda otlayan besili büyük baş hayvanları, disiplinli ve bilinçli çalışmanın bir göstergesiydiler. Araştırma yaptığım üniversitedeki bilimsel çalışmalar   gıpta edilecek bir durumdaydı.
Ayrıca  sekiz yıl önce 1981 de yaptıkları destek sayesinde ETH da yedi ay araştırma yaptığımı ve bu vesileyle çağdaş batı dünyasını tanıma imkanı bulduğumu, bana gösterdikleri bilimsel yöntemler ve araştırmalar sayesinde yeni bilgiler edinmeme katkı sağladıklarını, bu yıl içinde 1989 Wallis Bölgesi’nde 25 gün süren ölçme çalışmalarına katılmamı sağlayarak bilgi ve görgümü artırdıkları için mutlu olduğumu, bu konuda bana yardımını esirgemeyen Prof.F. Chaperon ve Dipl.İng. Richard Köchle’nin şahıslarında ETH yönetimine teşekkür ettiğimi bu yapılanları ömrüm boyunca unutmayacağımı, ayrıca ülkelerinin gelişmişlik düzeyinin, akıllı, çalışkan İsviçre Halkı sayesinde olabileceğini yapılacak toplantıda söylemek istiyordum. Bunları söylemeden ayrılırsam kadir kıymet bilmeyen bir insandan farkım kalmayacağını düşündüm. Bu düşüncelerle bir gün önceden konuşma metnimi sözlük kullanarak hazırladım.  
Öngörülen saatte toplantı yapıldı. Öğrenciler ve hocalar toplantıya geldi. Gündemdeki konular görüşüldü. Hem öğrenciler hem hocalar söz aldı. Görüşlerini ve önerilerini tek tek sıraladılar. Konuşmaların bitiminde gündem dışı söz alarak, yukarıda ana hatlarını gösterdiğim konuşma metnini toplantıya katılanların önünde kâğıttan okudum. Herkes beni alkışladı. Prof.F. Chaperon yanıma geldi. Bana sarıldı ve teşekkür etti. Ben de kendilerine teşekkürlerimi sundum.
Wallis ve Zürih şehirlerindeki bu inceleme ve araştırma çalışmalarım tam bir buçuk ay sürmüştü. Bu çalışmaları bitirdikten sonra dönüş biletim zaten hazır olduğundan yine uçakla İstanbul’a sağ salim geri geldim ve üniversitedeki görevime kaldığı yerden tekrar başladım.

Bu yazı 251 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum