Doç.Dr.İbrahim KOÇ

Doç.Dr.İbrahim KOÇ

49ibkoc@gmail.com

Anılarım-83

11 Haziran 2024 - 08:50 - Güncelleme: 11 Haziran 2024 - 08:52

EĞİTİM ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİ
YIL İÇİ ÖLÇME TATBİKATLARI
Harita mühendisliğinde eğitim ve öğretiminde okul civarında boş arazi bulunması çok önemlidir. Çünkü mesleki konuların öğrenilmesi için sahada uygulama ve ölçme işleri yapılması gerekmektedir. Ölçme aletlerinin öğrencilere öğretilmesi ve bu aletlerle belli bir yerin ölçülerek haritasının üretilmesi için geniş araziye ihtiyaç bulunmaktadır. Harita yapımı için de grup çalışmasına ihtiyaç duyulur. Harita Mühendisliği eğitiminde grup çalışması olmazsa olmazlardandır.
Her bir grubun çalışma alanı ayrı olması gerektiğinden niçin geniş bir alanın gerekli olduğu hemen anlaşılır. Barbaros Bulvarındaki Yahya Kemal Parkı, YTÜ Harita Mühendisliği için bir nimetti. Burası benim öğrenciliğimden bu yana betona teslim edilmeden korunan ender yerlerden biridir. Kendi öğrenciliğim dahil öğrenciler, yıl içi tatbikat derslerini burada yapmaya devam etmektedirler. Burada öğrenciler, kenar ölçümü, açı ölçümü, yükseklik ölçümü, uydu gözlemleri gibi konuları öğrenmektedirler.
Bu sahada önceden koordinatları belirlenmiş yeterince sabit noktalar da bulunmaktadır. Bu noktalar öğrencilerin ölçü ve hesaplarını doğru yapıp yapmadığı konusunda kullanılmaktadır.  
Harita Mühendisliğinde hem gece hem gündüz eğitimi olduğu için öğrenci sayısı çoktur. Bunlara ilaveten ölçme bilgisi dersi Çevre Müh., İnşaat Müh. gibi bölümlere de verildiği için, Yahya Kemal Parkı’nda öğrencilerin ölçme tatbikatları hiç eksik olmamaktadır. Harita Mühendisliğinde Gece öğretiminin tatbikat dersleri cumartesi yapıldığı için cumartesi günleri de bu parkta ölçme çalışmaları yapılırdı.
Bu uygulamalarda hem harita mühendisliği hem de diğer mühendislik bölümlerinin öğrencilerinin yıl içi ölçme uygulamalarında öğrencilerin başında bulunup onlara uygulama yaptıranlardan biri de ben olduğum için bu parkta sık sık bulunmak zorundaydım. Bu rutin çalışmalar her sene yeni öğrenciler için tekrarlanır. Parkta öğrencilerle çalışırken tanıdıklarım beni görünce “İbrahim hocam yıllardır şu parkı ölçe ölçe bir türlü bitiremediniz” diye takılırlardı. Netice itibarı ile bu parkın haritacılık eğitiminde rolü çok büyüktür.
Ancak bölümümüzde üçüncü sınıftan dörde geçildiği yaz döneminde öğrencilerin o zamana kadar teorik olarak öğrendikleri mesleki bilgilerin uygulamasını yapmak için daha geniş arazi parçalarına gereksinme duyulmaktadır. Yahya Kemal Parkı yaz arazi tatbikatları için yetersiz kalırdı. Onun için yaz tatbikatları başlamadan önce büyük boş arazi bulunur ve orada tatbikat yapılırdı. Bu uygulama üç hafta sürmektedir. Davutpaşa’ya taşındıktan sonra bütün grupların çalışmasını sürdürebilecek genişlikte kampüs içinde yer mevcut olduğu için çalışmalar burada yapılmaya başlandı. Davutpaşa Yerleşkesi’nin alanı takriben 1250 dönümdür. Böylece ölçme Tekniği Ana Bilim Dalı, tatbikat arazisi aramaktan kurtuldu. Çünkü bu tatbikatlar bu ana bilim dalının sorumluluğundaydı.
ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER
Eğitim öğretim, insan yaşamında çok önemli bir aşamadır. Çünkü gençler farklı konularda çok farklı öğretim elemanları ile yüz yüze eğitim almaktadırlar. Bu öğretim elemanları asistanından profesörüne kadar geniş bir yelpazede eğitim öğretim hizmeti vermektedir. Bu öğretim kadrosu yurt içi ve yurt dışı olmak üzere farklı üniversitelerde uzun yıllar kendi alanlarında eğitim almış, sınavlardan geçmiş ve başarılı olmuş deneyimli, özverili, öğrenmeyi ve öğretmeyi seven değerli insanlardır. Üniversite sınavlarını kazanıp bir bölüme kaydolan öğrenci, bu eğitim öğretim ordusu ile karşı karşıya gelecektir.
Bir öğrenci için böyle bir üniversiteye girmek onun hayata bakışında çok geniş ufuklar açacaktır. Yeter ki kendisi bu olanağın farkında olsun. Ancak başarılı olmanın en temel koşulu öğrenilmek istenen konuları sevmektir. İnsan bir konuyu sevince, öğrenmek için her türlü çabayı sarf eder. Öncelikle öğrenci, hastalık durumu hariç hiçbir dersi kaçırmamalıdır. Dersleri can kulağı ile dinlemeli, aklına takılan hususları not etmelidir. Bir sonraki derse kadar aklına takılan bilinmeyenleri kitaplardan, arkadaşlarından veya dersin asistanından veya öğretim üyesinden sorup öğrenmelidir. O dersle ilgili yayınları mutlaka edinmelidir. Hiçbir konuyu anlamadan diğer bir konuya geçmemelidir. Anladığı konuların sonuna okey işareti koymalıdır. Böylece anlaşılmayan konular ortaya çıkacaktır. Bunların üzerinde ayrıca durmalıdır.
Öğrenci içinden çıkamadığı konuları, öğretmeninin uygun zamanını kollayarak nezaketle yanına gidip selamını verdikten sonra sorusunu sormalı ve onun sözlerini can kulağı ile dinlemeli en sonunda teşekkür ederek yanından ayrılmalıdır. Hatta konu ile ilgili tavsiye edebileceği yardımcı yayınlara nasıl ulaşabileceğini sormalı ve onun verdiği bilgileri not etmelidir. Öğretmenlerinin kıymetini bilmelidir, çünkü onlar kolay yetişmemektedirler.

Bu yazı 243 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum