Doç.Dr.İbrahim KOÇ

Doç.Dr.İbrahim KOÇ

49ibkoc@gmail.com

Anılarım-85

20 Haziran 2024 - 12:00 - Güncelleme: 20 Haziran 2024 - 12:01

YILSONU ARAZİ UYGULAMALARI
Eğitim öğretim dönemi bitip, final sınavları tamamlandığında, üç hafta sürecek uygulamalar başlar. Öğrenciler yıl içinde ölçme bilgisi derslerinin teorisini öğrenmişler, aletleri tanımışlar ve nerede ve nasıl kullanacağına vakıf olmuşlardır. Fakat bu öğrendikleri parça parça bilgileri bir araya getirip bir ürün yaratmamışlardır. Yılsonu arazi uygulaması bu ürünün ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu ürün ölçecekleri sahanın haritası olacaktır. Yani ellerinde un, şeker, yağ var bunlardan helva yapmaları gerekiyor. Yılsonu arazi uygulaması bir nevi helva yapmağa benzer.
Bölümümüzde hem gece öğretimi hem de gündüz öğretimi bulunmaktadır. Yüze yakın gece öğrencisi, yüze yakın gündüz öğrencisi uygulama dersi almak durumundadır. Ayrıca uygulama içeriği farklı olan inşaat ve çevre mühendisliği bölümlerinin, gece ve gündüz öğretimlerinin öğrencileri de uygulama dersi aldığından yaklaşık 500-600 civarında öğrenci uygulamalara katılır.
Uygulama dersleri için bölümümüzdeki bütün öğretim üyeleri (Prof., Doç., Yar. Doç.) ve asistanlar görevlendirilir. Her bir öğretim üyesi iki grubun sorumluluğunu üzerine alır. Bu grupların birisi gündüz, birisi gece öğretiminden olur. Her bir öğretim üyesine bir asistan yardımcı olarak verilir. Öğretim üyesi ve yardımcısı o iki gruptan sorumludur. Bir grup yaklaşık on öğrenciden oluşur. Böylece bir öğretim üyesi ve yardımcısına en az yirmi öğrenci düşer.
Bu çalışmaların yedi ile sekiz günü bizzat arazide ölçme işleri ile, diğer yarısı arazide yapılmış olan ölçülerin değerlendirilmesi yani hesap çizim işleri ile devam eder. Eğer arazide yapılan ölçülerde hata yapılmışsa, bu hatalar hesap yapılırken ortaya çıkar. Bu takdirde hangi ölçülerde hata yapılmışsa o ölçüler araziye gidip tekrar ölçülür.
Bu işlem doğru sonuç alınıncaya kadar devam eder. Hesaplar kesinleştikten sonra haritanın çizimine geçilir. Ölçülen sahanın tamamının haritası böylece elde edilir. Bu çalışmalar sırasında her gün sabah ve öğleden sonra öğrencilerin yoklamaları yapılır.
 Öğretim üyesi ve yardımcısı grubu sadece yönlendirir. Çalışmaların nasıl yapılacağını genel hatları ile açıklar. Öğrencilerin sorularını yanıtlar. Ölçülerin yapılması, değerlendirilmesi, çalışmaların dosya haline getirilmesi, haritanın çizimi işinin tamamını öğrenciler kendileri yapar. Çünkü gerekli teorik bilgiler yıl içinde kendilerine verilmiştir. Bu çalışmanın yapılması için kendi aralarında iş bölümü yaparlar. Her öğrenci üzerine aldığı görevi en iyi şekilde yapmaya çalışır.
Bu uygulamalar öğrencilerin mesleki beceriklilik konusunda özgüvenlerinin gelişmesini sağlar. Üç hafta boyunca yüzlerce öğrenci ve asistanları ile birlikte 50 civarında öğretim üyesi sahada ve okul içinde sürekli olarak etkileşim halinde bulunurlar. Öğrenciler için bu dönem kendilerini yetiştirmeleri açısından bulunmaz bir fırsattır. Çünkü içinden çıkamadığı problemleri çözmek için danışacağı çok sayıda eleman ellerinin altındadır.
Danışmak için öncelikle arkadaşları, grup asistanı, grup öğretim üyesi, diğer öğretim üyeleri ve asistanlar yakınında bulunmaktadır. İlerde okulu bitirip iş hayatına atıldığı zaman karşısına çıkacak olan mesleki problemlerle baş başa kalacak ve yalnız başına çözüm bulmaya çalışacaktır. Bu öngörüye sahip olan öğrenciler için yaz uygulamalarının paha biçilmez yararları vardır. Öğretim üyelerinin bir görevi de bu farkındalığı öğrencilere vermektir  

Bu yazı 302 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum