BAŞARI NOTLARININ HESABI
Bu uygulamalarda öğretim üyesine ve asistana çok büyük görev düşmektedir. Çünkü uygulamanın sonunda her bir öğrenciye bir başarı notu vermek gerekmektedir. Eğer üç hafta boyunca öğrenciler iyi izlenmemiş ise, sadece uygulamanın sonunda yapılacak yazılı ve sözlüye göre not verildiği takdirde haksızlıklara yol açabilir. Uygulamanın bütün zorluklarına katlanmış ve bütün çalışmalara etkin bir biçimde katkı vermiş öğrenci ile, uygulamalara karşı ilgisiz kalmış derse devamı zayıf olan öğrencinin başarı notunun değerlendirilmesi çok büyük bir önem arz etmektedir. Öğrencilere hak ettikleri notu vermenin yolu, tatbikat dönemi içinde onları çok iyi izlemekten geçmektedir. Yapılan etkinliklerin her birinden öğrenciye bir not verilmelidir. Zorluk derecesine göre her bir etkinliğe bir ağırlık verilerek öğrencilerin başarı notu ağırlıklı ortalama ile elde edilmelidir. Böylece en adil başarı notuna ulaşılacaktır kanaatindeyim.
Grubun üç haftalık çalışması sonunda, arazide yapılan ölçüler, krokiler, hesaplar ve harita belli bir sıra halinde tertipli ve düzenli şekilde kitap haline getirilip grup hocasına sunulur. Grup hocası asistanı ile birlikte, kitap haline getirilen dosyayı inceler ve başarılı bulursa grubu sözlü sınava alır. Sınav salonunda arazide kullanılan aletler kurulu haldedir. Her bir öğrenci, tek tek sınava alınır aletlerin kullanımına dair sorulan sorulara verdiği cevaplar ve hazırladıkları dosyadan, sorulan sorulara verdikleri yanıta göre her öğrenciye sözlü notu verilir. Bunun haricinde uygulamaya katılan bütün grupların öğrencileri yazılı sınava tabi tutulur ve bu sınavdan da yazılı notu elde ederler.
Bu iki notun haricinde her bir öğrenciye grup hocası ve asistanı tarafından tatbikatlara devamı, ölçülere hevesle katılımı, grup arkadaşları ile uyumlu çalışmasından kanaat notu verilir. Böylece her bir öğrencinin yazılı notu, sözlü notu ve kanaat notu bir arada değerlendirilerek öğrenci için hakkaniyetli bir başarı notu elde edilir. Bu değerlendirme esasları, bir yönerge ile bütün grup hocalarına bildirilir ve gruplar arası farklı not değerlendirmelerinin de önüne geçilmiş olur.
Eğer öğrencilerin grup çalışmaları yukarıdaki etkinliklere göre not verilmez ise veya sadece dönem sonundaki tek bir sınava göre başarı notu verilirse çalışkan öğrenci ile tembel öğrenciler birbirinden ayırt edilemez ve haksız başarı notu verilmesine neden olabilir.
YAZ OKULU
Önceki dönem final sınavları sonunda öğrencilerin bir kısmı, derslerini başaramayıp zayıf not alırlar. Bu takdirde dersi gelecek dönemde tekrar almak zorunluluğunda kalacaktır. O durumda bir üst sınıfın mevcut derslerini de alacağı için alt sınıftan almak zorunda olduğu ders bir başka ders ile çakışacağı için mutlaka alt sınıfın dersini seçip ona devam etmesi gerekir. Bu durumda çakışan dersi daha sonraki seneye bırakmak zorunda kalacaktır. Sonuçta üniversiteyi zamanında bitiremeyip eğitim süresini uzatmak yoluna gidecektir. Bu duruma düşen bir öğrenci gelecek planlarını hep ileriye ertelemek durumda kalır. Öğrenciler böyle istenmeyen bir duruma düşmemek için önceki dönemlerden başarısız kaldığı dersten geçmek için yaz okulundan mecburen ders alırlar.
Bunun için öğrenciler bahar döneminin sonuna doğru yaz okulunda ders almak için bir dilekçe ile bölüm sekreterliğine başvururlar. Bölüm sekreterliği toplanan bu dilekçelere göre yaz okulunda açılacak dersleri tespit eder ve ilgili öğretim üyelerine açılacak dersleri duyurur. Ancak bir dersi yaz okulunda açmak için en az on beş öğrencinin dilekçesi zorunludur.
Yaz okulunda açılacak dersler ve öğretim üyeleri belirlendikten sonra bölüm sekreterlikleri yaz okulu ders programını internetten yayınlayıp ilgililerin öğrenmesini sağlar.
Genelde yaz okulu temmuz ayının son haftalarında başlayıp ağustos ayının sonuna doğru biter. Süresi altı haftadır. Yedinci haftada final sınavı yapılır.
Ancak yaz okulu dersleri daha yoğun geçer. Çünkü normal dönemde on dört haftada tamamlanan dersler yaz okulunda altı haftada tamamlanacağı için ders saatleri ona göre ayarlanır. Örnek verecek olursak, normal dönemde dört saat olan bir ders yaz okulunda haftada dokuz saat olur. Çünkü normal dönemde dört saatlik bir ders 14 haftada 56 saat verilir. Yaz okulunda altı hafta ders süreceği için 56’yı 6 ya bölmek gerekir. Bu durumda haftada dokuz saat ders verilmelidir. Dönem içinde iki vize sınavı yapılır.
Bir örnekle bunu daha somut hale getirebiliriz. Normal dönemde (güz veya bahar), haftalık ders yükü sayısı 10 olan bir öğretim üyesi, bu dersleri yaz okulunda vermesi durumunda haftalık ders yükü sayısı 23 olur. Eğer bu dersleri üç güne toplarsa günde yedi sekiz saat ders anlatmak zorunda kalır. Bir yaz döneminde ders yüküm fazla olduğu için ders anlatmaktan sesim kısılmıştı. Bundan dolayı takip eden yıllarda daha dikkatli hareket ederek derslerimi seçtim.
Yaz okulu sayesinde birçok öğrenci önceden başarısız oldukları derslerini daha iyi öğrenerek, başarma imkanına kavuşurlar. Ancak ekonomik yönden pahalıya mal olur.
YORUMLAR