Doç.Dr.İbrahim KOÇ

Doç.Dr.İbrahim KOÇ

49ibkoc@gmail.com

Anılarım-91

20 Temmuz 2024 - 15:11 - Güncelleme: 20 Temmuz 2024 - 15:11

ARIZA ve ARAÇ KULLANIM PRATİKLERİ
Lojmana taşındıktan sonra kira giderinin olmaması aile bütçemizi rahatlatmıştı. Tasarruf etmeye başladık. Eşim de turizm rehberliğinden para kazanıyordu. Bir an önce araba alıp kullanma konusunda kendimizi geliştirmemiz gerekiyordu.  Bunun için ilk önce ikinci el araba alalım kaza yaparsak bile fazla içimiz acımaz diye düşündük.
Tahminen 1990 yılı içinde üniversitemizin araç servislerinde çalışan bir eleman ile birlikte ikinci el araç satış pazarlarına giderek bir araştırma yaptık. Uzun incelemelerden sonra, nihayet ikinci el bir araba alarak lojmanın bahçesine getirip park ettik. Sürücülükte henüz kendime güvenim olmadığı için arabayı bana yardımcı olan üniversitenin elemanı getirmişti. Ertesi sabah kullanmak için kontağı çevirdiğimde, arabadan tık ses çıkmıyordu. Ne kadar kontağı çevirdiysem de araba çalışmadı.
Tamirciye götürmek için yine bir yardımcıya ihtiyacım vardı. Hemen aklıma bölüm hocalarımdan Demircili Prof. Dr. Mehmet Selçuk geldi. Lojmanda Mehmet hocamla kapı komşusu idik. Gidip durumu anlattım. Mehmet hocam işini gücünü bıraktı ve benim yardımıma koştu. Birlikte arabayı çalıştırıp bir tamirciye götürüp getirdik. Şimdi arabanın hangi arızası olduğunu unuttum.
Aslında arabayı aldığım zaman, araba için bir defter tutup, araçla ile ilgili her türlü bilgileri not etmem gerekirdi. Tamire veya bakıma gittiğinde hangi arızalar giderildi, hangi parçalar değişti, fiyatları neydi, usta kimdi, hangi tarihte yapıldı, vs. gibi bilgileri not etmeliydim. Bunları sonraları düşünüp yerine getirmeye başladım. O sıralarda böyle bir yöntem izlemediğim için nasıl bir arıza olduğunu şimdi anımsayamıyorum. Büyük ihtimalle akü yetersizliği olabilir.
Arabayı tamir ettirdikten sonra sürüş pratiğimizi geliştirmek için eşimle birlikte çalışmalara başladık. Bu amaçla rahatça araba kullanabileceğimiz bir yer aradık. O tarihlerde boş alanlar bulmak mümkündü. Bizim araba kullanma sahamız ise Hukukçular sitesi ile Küçük Çamlıca’ya giden yolun sol tarafında bulunan yerleşim yerlerinin arkasında bulunuyordu. Şimdiki PTT binasının arka taraflarında Valide Bağ Korusu’na yakın bir boş alandı. Pratik yapmaya elverişli bir topoğrafyaya sahipti. İnişli çıkışlı yerleri bulunmaktaydı. Hafta sonları buraya gelip alıştırma yapıyorduk. Bu uygulama sahasında, durma, kalkma, geri geri gitme işlemlerini yapma imkânı bulduk.
Otomatik olmayan arabalarda yokuşta durup kalkmak büyük beceri isteyen uygulama olduğu için, bu konuda bol pratik yapmamız gerekiyordu. Burada yokuşta durup kalkma işlemini tekrar tekrar deneyerek pratiğimizi geliştirdik. Gerçi şimdi otomatik vitesli araçlarda yokuşta durup kalkma problem olmaktan çıkmıştır.
Günlük hayatta karşılaşılan en sık uygulamalardan birisi de arka arkaya duran iki araç arasındaki boşluğa arabayı park etmektir. Bunun için arazide, arka arkaya sıralanmış araçları temsil etmek üzere taş kullandık.  Daha sonra taşlarla işaretlenmiş boşluğa aracı park etme denemeleri yapıyorduk. Böylece pratikte arabayı kullanırken karşılaşabileceğimiz her türlü manevraların tatbikatını önceden yaparak trafiğe çıkmaya kendimizi hazırlamış olduk.  

Bu yazı 212 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum