Emine ATAMAN KOÇ

Emine ATAMAN KOÇ

52emineataman@gmail.com

Dünya Kadınlar Günü

13 Mart 2017 - 00:41

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında ilan edilmiştir. Fakat geçmişi daha eski tarihe dayanmaktadır.
8 Mart 1857 yılında ABD'nin New York kentinde kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak istemesi üzerine konfeksiyon ve tekstil fabrikalarında çalışan 40.000 işçinin greve gitmesiyle başlamıştır. İnsanlık dışı çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı yapılan bu grev, polis gücüyle bastırılmıştır.  Olay yerine gelen polisler grev, yapan işçilere saldırmış ve onları fabrikaya kilitlemiştir. Yaşanan olaylar sırasında fabrikada yangın çıkmıştır. İşçiler, aniden her yeri saran alevlerden polisin kurduğu barikat yüzünden kaçamamış ve yanarak can vermişlerdir.  Bu yangında çoğu kadın olmak üzere 129 işçi yaşamını yitirmiştir.  Feci şekilde can veren işçilerin cenaze törenlerine on bin kişi katılmıştır.
1910 yılında Danimarka'nın Kopenhang kentinde toplanan 2.Enternasyonele bağlı kadınlar toplantısı yapılır. Katılımcılardan Almanya Sosyal Demokrat parti önderlerinden Clara Zetkin, bu yangında yaşamının yitiren 129 kadın işçi anısına 8 Mart gününün Dünya Emekçi kadınlar günü olarak kutlanmasını önerir.  Öneri oy çokluğu ile Kabul edilir.
Birleşmiş Milletler Genel kurulu 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Martın tüm kadınlar için Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını karara bağlamıştır. Kadınlara eşit hakların verilmesinin dünya barışını güçlendireceği kabul edilmiştir.  Böylece 8 Mart, dünyada kadınların yüzyıldır yürüttüğü özgürleşme mücadelesinin kutlandığı ve kadınların güncel isteklerinin dile getirildiği bir gün haline gelmiştir.
Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından yapılan araştırmaya göre, dünyadaki işlerin yüzde 66'sı kadınlar tarafından yapılıyor. Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin sadece yüzde10'una ve dünyadaki mal varlığının sadece yüzde 1'ine sahip. Başka bir deyişle dünyadaki işlerin yüzde 34'ü erkekler tarafından yapılıyor ancak dünyadaki toplam gelirin yüzde 90'ına ve toplam mal varlığının yüzde 99'una erkekler sahip.
Türkiye'de, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü 1921 yılında ilk defa Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlamıştır. 1975 yılında ise daha da yaygınlaşmış ve sokaklara taşınmıştır. Ülkemizde, 1980 darbesinden sonra 4 yıl boyunca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlanmamıştır. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlanıyor.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün tarihi gelişimi hakkındaki bilgileri özetlemeye çalıştım.
Ülkemizde yaşanan kadınlarla ilgili üzücü olaylar yüreğimi yakıyor. Geçen şubat ayında 30 kadınını öldürüldüğünü 14 yılda katledilenlerin sayısını ise 5 bin 734 olduğunu haberlerden öğreniyoruz. OECD ülkeleri içinde kadın cinayetlerinde birinci sıradayız. Ülkemizde yaşanan kadına şiddetin ise anne ve babaların, evlatlarını ayrım gözetmeksizin eşit bireyler olarak yetiştirdikleri takdirde düzeleceğine  inanıyorum. 'Elinin hamuru ilk erkeğin işine karışma' ifadesinin artık tarih olması gerekir!
Kadınlar Günü'nde kadınlarımızın sorunlarını konuşmadığımız bir Türkiye hayal ediyorum.  Kadınlarımızın önündeki en büyük engel eğitimdeki eksiklik ve sosyal, siyasal, ekonomik alanlarda eşit katılım hakkının olmayışıdır.
Bir boya firması, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için reklam hazırlamış.  Adını da 'Anca beraber, Kanca beraber' vermiş. Reklam filminde adından da anlaşıldığı gibi eşitlik konusu işleniyor. Ben cinsiyet ayrımcılığı konusuna yaralı buldum, beğendim. Bizleri yani Anadolu insanını konuşturarak Türkiye'nin gündemindeki birçok konuya dikkat çekiyor. 'Kısa giymiş uzun giymiş, kimseyi bağlamaz. Herkes serbesttir. Burası Türkiye, özgürüz biz. Özgür insanlarız. Her şeyi Atatürk'e borçluyuz''
Cinsiyet ayrımının olmadığı mutlu yarınlar dileğiyle'
Tüm kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. 

Bu yazı 1638 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum