Değerli Gördesliler, önceki yazımda değinmiştim. Konumuz Kahvaltı Sokağı ve El Sanatları Merkeziydi. Bugün yine aynı konuya devam etmek istiyorum. Bu iki proje ciddiyetle uygulandığı takdirde masraf etmeden gelir getirecektir.
Yıllardır Gördes'e gelirim. Dönüşte dostlarıma hediye almak için çarşıyı gezerim. Gönlümce bir şey bulamaz her defasında hüsrana uğrarım. Bulunmaz derken hiçbir yok anlamında söylemiyorum. Yöremize özgü ürünlerin pazarlandığı bir yerin yokluğundan söz ediyorum.
Aslında böyle hediyelikler otobüs garajından da alınır. Orada da bir kahvehaneden başka bir dükkân yok. Böyle durumlarda turistler ne yapsın. Tabi ki alışveriş yapamadan yani Gördes'i anımsatacak bir hediye alamadan memleketlerine dönüyorlar. Gördesli esnafımız da müşterisizlikten şikâyet ediyor.
Burada önemli olanın turistlerin para harcamalarını sağlamaktır. Hem de en güzel şekilde. Turizm gelirlerine bacasız sanayi adı verilir. Her konuğun bir yumurta yediği düşünülerek gelirler hesaplanır. Ben istiyorum ki ürün çeşitlerimizi çoğaltalım. Turistlere daha çok şeyler satalım Bu işi gelir getirici hale getirelim turizmden para kazanalım. Gördes'e gelen konuklara neler sunabiliriz? Ve en önemlisi onları nasıl memnun edebiliriz? Gördes ekonomisine nasıl katkı sağlanabilir? Gibi konular üzerinde yoğunlaşalım.
Şimdiye kadar hep şöyle yakınmalar dinledik.'Gördes'e turist mi geliyor kime ne satacağız. Üniversite öğrencilerinde para yok.' Bilgisayarımın başında bu yazımı yazarken de okuyucularımın benzer yakınmalarını duyar gibiyim. Dile getirilen bu sorunları hepimiz biliyoruz. Bizler mümkün olduğunca elimizde bulunanların kıymetini bilelim kuruyalım. Kültür değerlerimizi öne çıkaralım.
Her yıl kasabamızda 500-600 yüz öğrenci öğrenim görüyor. Bu sayıyı beşle çarpabiliriz. 2500 kişi yapar. Şehrimize gelenlerin memnun olup, mutlu ayrıldıklarında ise bu sayı çok daha artacaktır.
Kasabamıza gelen konukları mümkün olduğunca çarşı merkezine çekmeliyiz. Burada zaman geçirmelerini sağlamalıyız. Çarşı içinde Geleneksel Kahvaltı Sokağının açılması bundan dolayı çok önemlidir. Bu tür yerlerdeki kahvaltıyla öğle yemeği birleştiriliyor. Hafta sonları aileler çocuklarıyla, öğrenciler arkadaşlarıyla geliyorlar. Menüler her keseye uygun hazırlanıyor.
Bütün kahvaltı çeşitlerinde çay sınırsız olarak yer alıyor. İstanbul'da bazı lokanta sahipleri müşterinin ilgisini çekmek için ilginç reklâmlar yapıyorlar. 3-4 yıldır hız kazanan kahvaltı ilanlarının fiyatları da her yıl değişiklik gösteriyor. En yaygın olanı ise Organik Serpme Kahvaltı. 20 çeşit 20 TL.
Ayrıca, kahvaltı sokağının yakınında belediyemizin öncülüğünde yöreye özgü gıda ve hediyelik eşya satış dükkânlarına acil ihtiyaç olduğunu kanısındayım.
Bir ay önceydi Amasya'ya gitmiştim. Geziden sonra alışveriş yaptık. Bütün turistler Amasya'ya özgü hediyelikler almak için adeta birbirleriyle yarıştı. Bu fotoğrafı o esnada çekmiştim. Ne kadar güzel değil mi? Etraf tertemiz. Bütün ürünlerin fiyatları belirtilmiş. En önemlisi tamamı yöreye özgüydü. Yine ben Gördes'te neden yok, biz neden yapmıyoruz diye dertlendim. Neden yapamayalım. Elbirliğiyle her iş başarılabilir.
Bizler de Gördesli olarak, halı desenli kumaşlardan, sarı buladan çeşitlerinden, masa örtüleri, elbiseler ve çantalar hazırlayabiliriz. Üç etek, önlük, kuşak, aldemi, boncuklu yemeniler, çevreler, para keseleri ve bebekler dikebiliriz. Halı desenli ve Gördes Düğümü motifli, bardaklar, tabaklar kepçeler, kaşıklar yapabiliriz. Bu güzelliklerin Gördes'te olmasını herkes ister diye düşünüyorum. O halde bir an önce harekete geçmeliyiz.
Üçüncü projemiz ise Gördes Manilerinin yazıldığı panolarla süslü bir sokak. Bu konuyu da gelecek yazıya bırakalım.
Sağlıcakla Kalın Değerli Gördeslilerim.
YORUMLAR