Değerli okurlarım, bugünkü yazımı üçüncü projemiz, 'Kültür ve Sanat Sokağı'na ayırıyorum. Türkiye'nin her yerinde bu tür sokaklar çok yaygınlaştı. Bundan 4 yıl önceydi. Dört arkadaş Sivas, Divriği, Kemaliye (Eğin) ve Çorum'u kapsayan gezide çeşitli yerler gördük. Gezimiz sırasında etkilendiğim, Gördes'te de olmasını arzu ettiğim bir yol hikâyesini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Eğin gezisinde, kumaş dokuma atölyesi, dut değirmeni, birkaç konak gördük. Sonra Sevgi Yolu'na uğradık. Burası bambaşka bir dünyaydı. Yaklaşık 100 metre uzunluğunda, 30 metre genişliliğinde bir yol fakat çok anlamlı. Şöyle ki Eğin'le ilgili mani ve türkülerin yazıldığı sabit panolar bu yolu süslemişti. Hepimizin çok hoşuna gitmişti. Neredeyse hepsini okumaya çalışmıştık. Ben hemen sokağın fotoğrafını çekmiş, defterime not düşmüş böyle bir sokağın Gördes'te de olmasını hayal etmiştim.
Başka bir yer, sokak mı desem, park mı desem bilemiyorum. Ama, Türkiye'de bir ilk olan 'Nişantaşı Sanat Parkı'ndan söz edeceğim. 9 Mayıs 2015 Cumartesi günü, Şişli Belediyesi burada 'Okur ve Yazarlar Buluşması' adlı etkinlik düzenledi. Yayınevimin daveti üzerine, Arkeoloji ve Sanat Yayınları standında o gün ben de etkinliğe katıldım. Okurlarımla buluştum kitaplarımı imzaladım. Zaman buldukça Sanat Parkını yakından inceledim. Bu park tanınmış kişilerin heykelleri, ünlü ressamların boyadığı oturma banklarıyla süslenmişti. Etraf tertemizdi. Şişli Belediyesi burada çeşitli sanat ve kültür etkinliklere ve konserlere ev sahipliği yapıyor.
Birbirinin devamı niteliğinde olan üçüncü projemiz de çok önemli. Bir an önce elimizden geldiği kadarıyla uygulamaya başlamalıyız. Türkiye'de Marka olan şehirler var. Bizler de Gördes'i Manisa ilçeleri arasında Marka Şehir yapmalıyız.
Gelelim 'Kültür Sokağı ve Sanat Parkı'na. Gördes'imizin, 'Kültür Sokağı ve Sanat Parkı' daha geniş kapsamlı olmalı. Burada her türlü etkinlik yapılmalı. Bölgemizin unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerinin sergilendiği tanıtıldığı öğretildiği bir yer olmalı. Bütün köylerin katkılarıyla sunulan seyirlik oyunları ve yemek yarışmaları yapılmalı. Sahnesinde yine çeşitli köylerin kadın ve erkek oyunları sergilenerek ödüllü yarışmaları düzenlenmeli. Çeşitli şenlikler yapılmalı.
Artık günümüzde insanlar farklı kültürleri görmek istiyorlar. Kasabamıza gelen konuklara gelenek ve göreneklerinizi uygulamalı olarak tanıtmalıyız. Bu sokakta, yaşlı, genç herkes bildiklerini sergileyerek insanların sosyal yönden birbirleriyle kaynaşmasına vesile olmalı.
Gördes 'Kültür Sokağı ve Sanat Parkı'nda yer almasını önerdiklerim:
1-Gördes ve çevresiyle ilgili, türkü, şiir ve manilerin yazıldığı sabit panolar.
Örnek;
Tarhana kaynıyor gelinim
Yüreğim oynuyor
El bizi kınıyor gelinim
Gel barışalım a gelin
Gel konuşalım (anonim)
Yazdığım maninin daha anlamlılarını sizler de biliyorsunuzdur. Yeni önerilen mani ve türküler kayıt altına alınmalı en iyileri kullanılmalı.
2-Halı desenli sabit oturma bankları.
3-Gördes'in yetiştirdiği ünlü kişileri heykelleri yapılmalı üzerlerine de bilgileri yazılmalı.
4-Çeşitli gösterilerin, halka sunulması için bir sahne.
5 Lale Bahçesi (Manisa Lalesini tanıtma amaçlı) kurulmalı.
6- Yöresel yiyecek ve içecek satılan yerlerin açılmalı.
Değerli hemşerilerim, kasabamıza yararlı olacağına inandığım Gördes için üçüncü projemi sizlerle paylaştım. Hayata geçirilmesi Belediye yönetiminin ve bütün Gördeslilerin destekleriyle gerçekleştirebilir.
Dördüncü projemizi gelecek yazıma bırakıyorum.
Sağlıcakla Kalın Değerli okurlarım.
YORUMLAR