Eylül SEYHAN

Eylül SEYHAN

seyhanminciye@gmail.com

Kişilik ve Karakter Davranışa Nasıl Yansır?

01 Mayıs 2024 - 16:48 - Güncelleme: 01 Mayıs 2024 - 16:49

Duyguların yoğunluğu yükseliyor gökyüzüne. Bir gökyüzü kaldı insanoğlunun kirletemediği. Bulutlar da taşıyamıyor bu yükü bazen ve ağlıyorlardı insanların üzerine. Etrafımız kimliğini unutan ve kaybeden insanlar ile dolu. Mecazi anlamda bir deyim olsa da bu... Kişilik dediğimiz bir varoluş, aslını yitirmiş ve karaktersizliğe bürünmüştü birçoğunda.
Karakter ve kişilik… Neydi bu iki kavram? Özüne inilmemiş, aslı kavranamamış iki kavram… Karakterimizi, kimliğimiz oluşturmuyor muydu? Karakter neydi peki, onu anlayalım isterim esasında. Bir duruş, insani bir vasıf…  “Karakter, bir olgu veya olay da insani bir sorumluluk- görev olarak ortaya çıkıyor.” diye düşünüyorum. O öyle bir karakterdir ki davranışa yansır, onca sorumsuzluğa- bencilliğe bürünen insani kusurların arasında “Ben duruşum ve varoluşum ile buradayım.” der ve sıcak bir gülümseme ile samimiyetini sergiler.
Örnek verecek olursak;  Bir arkadaş ortamında, konuşulan bir mesele veya bir tavır da kendini gösterir. O an da şunu geçirebiliriz içimizden “İşte, bu benim dostum olabilir.” derken buluruz kendimizi. J
 Sosyal bir ortamda; sözcüklere, cümlelere yansır. İşte bu benim tavrım dersin ve o insana yakın hissedersin kendini. Gündelik hayatta dahi bir metroda da olsa karşılaşılabilir bu insanla. Onun duruşuna, insanlığına, gülüşüne hayran kalır ve gülümseyerek “ bu dünyadaki yıldızlardansınız” demek istersin. Fakat söyleyemez ve sessizce gülümsersiniz.
Gününüz yoğundur, koşturmaca içerisinde, belki de onca sıkıntının arasında, hayat denen bu maraton da, her şeye rağmen dimdik yürümeye çalışırken, yol tarifi sorduğunuz o kadın size küçük bir iyilik yapar ve yer edinir gönlünüzde. “İşte asil bir duruş” der ve gülümsersiniz sessizce. Duruşunda asillik vardır, güçlü bir karakterin timsali vardır ve bu “öz” davranışa yansımıştır. Zannımca, olay ve olgular ile gün yüzüne çıkan bu davranışlar “öz ve ruh” kavramı ile yansır gözümüze ve karakter olarak bir ışıltı bırakır kalbimize.
Bir özveri meselesidir kişiliği korumak… Umut ışığını hep diri tutan iyiliğin ve güzel ruhların yansıması olan bu insanlara çokça denk gelmek ümidi ile… Sevgi ile kalın.

Bu yazı 393 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum