Fatma ÇELİK

Fatma ÇELİK

Psikoloji Köşesi
psikologfaatmacelik@gmail.com

  Psikoterapi Nedir?

16 Mart 2025 - 15:55 - Güncelleme: 16 Mart 2025 - 15:56

     Merhabalar! Günümüzde psikolog ve psikiyatrist farkı tam anlamıyla hala bilinmemektedir. Bu farkı ayırt etmek açısından psikolog ve psikiyatrist kimdir? Kimlere denir? Aralarındaki farklar nelerdir? Kısaca bunlara değinmek istiyorum.
      Psikiyatristler; tıp fakültesinden mezun olduktan sonra, uzmanlık alanı olarak ruh sağlığı ve hastalıklarını seçen hekimlere denir. Üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun kişilere ‘psikolog’ unvanı verilir. Klinik psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlayıp uzmanlaşmış kişilere de ‘klinik psikolog’ unvanı verilir.
      Psikiyatristler; hekim oldukları için psikiyatrik problemlere tanı koyabilir, ilaç reçete edebilirler. Fakat psikologlar hekim olmadıkları için ilaç yazma yetkileri bulunmaz. Psikologlar, danışanlarına ruhsal sorunları için psikoterapi seansı uygularlar. Psikiyatristler ise hem ilaç tedavisi hem de bunun yanında psikoterapi uygulayabilirler.
Peki ya terapi nedir?
      Terapi denilince çoğumuzun aklına dizi sahnelerinde gördüğümüz karşılıklı sohbetin ve dertleşmenin olduğu bir arkadaş ortamı gelir; fakat terapi bu değildir. Terapi; bilimsel kanıta dayalı yaklaşımlardan oluşan ve psikolojik problemlerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Terapi sürecinde birey ‘danışan’ olarak adlandırılır. Gerekli terapi eğitimini tamamlayan ve sertifika almaya hak kazanmış psikoloğa ise ‘terapist’ denir.
      Terapi; danışanın duygularını, düşüncelerini, hayata bakış açısını göz önünde bulundurarak kendi sorunlarını daha iyi anlamlandırdığı, hayat kalitesinin arttığı, stres kaynaklarının azaldığı, hayatında değiştirmek ve düzenlemek istediği şeylere daha net karar verdiği bir süreçtir. Terapi sürecinde danışan aynı zamanda kişinin günlük yaşamda farkına varmadığı bilinç dışı itici güçlerin de farkına varır.
      Terapi, danışanın yargılanmadığı, koşulsuz kabul edildiği; inanç, etnik köken, cinsel yönelimi fark etmeksizin yürütüldüğü bir süreçtir. Terapide; depresyon, anksiyete, stres yönetimi, ilişki sorunları, travma ve kişisel gelişim gibi birçok konu ele alınabilir. Terapinin süresi danışanın getirdiği probleme ve kişisel ihtiyaçlara göre değişir.
      Terapinin birçok farklı türü vardır; bireysel terapi, aile ve çift terapisi, oyun terapisi, cinsel terapi gibi. Danışanın ihtiyaçlarına yönelik terapi seçimi uzman tarafından seçilip uygulanmaktadır.
      Psikolog Fatma Çelik Kimdir?
2000 yılında Manisa’nın Gördes ilçesinde doğdu. İlköğretim ve ortaöğretimini Cumhuriyeti Ortaokulunda, lise öğrenimini Salihli Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi’nde tamamladı. Lisans eğitimini Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Psikoloji bölümünde bitirdi. Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji Tezli Yüksek lisans programında eğitimine devam etmektedir. Aynı zamanda Psychology Times Dergisinde yazıları yayınlanmaktadır.

Bu yazı 476 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum