Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa şubesi bir süre önce medeniyetimizin temel taşlarından biri olan kültür, sanat ve edebiyatı yaşatmak ve bu alanda değer üreten kıymetli isimleri onurlandırmak, desteklemek için her yıl bir ödül töreni düzenlemeye karar verdi.
Ülkemizde ve özellikle Manisa ilimizde kültür ve sanatın zenginleşmesi, yeni kuşaklara aktarılması ve yarınlara taşınması konusunda sorumluluk hissettiğini, ödül törenini bir vefa ve takdir borcu olarak gördüğünü ifade eden dernek yetkilileri bu amaçla bir jüri heyeti oluşturdu.
Betül İzmirli, Bilal Elbir, Fevzi Yüksel, Hüseyin Acet, Mehmet Ölmez, Muzaffer Çandır ve Samet Güleryüz’den oluşan jüri heyeti:
- Edebiyat Ödülleri
- Manisa Kültür, Sanat ve Yerel Tarih Araştırmaları Ödülleri
- Müzecilik ve Kütüphanecilik Ödülleri
- Kültüre Katkı Ödülleri
- Sanat Ödülleri
- Edebiyat Teşvik Ödülleri ile Vefa Ödülleri’ni almayı hak edenleri belirledi
31 Ocak 2025 Cuma akşamı saat 20.00’de Manisa Yunusemre Belediyesi Millet Çarşısı
Konferans Salonu’nda yapılan ödül verme törenine, siyasi şahsiyetler, mülkî amir, mahallî idare temsilcileri, daire müdürleri, bürokratlar ve salonu dolduran Manisalı kültür, edebiyat ve sanat dostları katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızın söylenmesinden sonra söz alan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa şubesi başkanı Dr. Muzaffer Yurttaş açılış konuşmasında, etkinliğin amaç, ilke ve hedefleriyle ilgili bilgi vererek, kültür, sanat ve edebiyat alanındaki kararlılıklarını vurgulayarak bu faaliyeti ısrarla devam ettireceklerini söyledi. Yurttaş, emeği geçenlere, ödülü hak edenlere ve salondaki misafirlere teşekkür etti.
Konuşmanın ardından ödül kazananlar, öz geçmişleri ve eserleri hakkında açıklama yapılıp gruplar halinde sahneye davet edilerek plâketleri takdim edildi.
Törende, müzik parçalarından güzel örneklerle Kültür Sanat ve Yerel Tarih Araştırmaları dalında ödül alan Erkan Akkbalık’a ait güzel bir şiiri dinledik, halk oyunlarımızdan sunulan müstesna bir performansı zevkle seyrettik.
Ödül gecesinde İl Kültür ve Turizm Müdürümüz, İbrahim Sudak’ı görünce, onun fedakâr gayretleriyle 2016 yılında başlatılan "Şehrin Hazineleri" projesi kapsamında Manisa’ya gönül vermiş kültür, sanat, edebiyat ve tarih alanlarında çalışmalar yapan şair, yazar ve sanatçılarla ilimizde ilk defa gerçekleştirilen “Vefa Buluşmaları” aklıma geldi.
İl Valimiz Ahmet Deniz döneminde, 22 Nisan 2019’da yapılan Şehrin Hazineleri 2. Vefa Buluşması’na ben de katılmış, “Marifet iltifata tabidir.” sözünün hakikate bürünmüş haline, kalem erbaplarına gösterilen takdir ve teveccühe şahit olmuştum. Ehl-i kalem bilir ki; “Kalem kılıçtan keskindir.” ve öndedir. Bildiğim kadarıyla bu tarihten sonra "Şehrin Hazineleri, Vefa Buluşmaları” yapılmadı.
Jürinin yaptığı değerlendirmede Edebiyat Ödülleri’ni almayı hak eden 19 yazar ve şairlerden beşi Gördesli ve aynı zamanda Gördes Gazetesi yazarları.
Bir “mektep” hüviyeti taşıyan gazetemiz ve ilçemiz için gurur verici bir tablo.
Ödül alan gazete yazarlarımız ve kitapları:
- Hüseyin Tunçay, Ecdadımızın İzinde Balkanlar,
- Kâzım Germiyanoğlu, Bir Şehrin Göç Hikâyesi,
- Necati Küçük, İntihar Eden Öğretmen Okulu ile Akman isimli kitabı,
- Cüneyt Aybey, Hatıralarla Yeni Edebiyatımız,.
- Mustafa Ali Öztürk, İnsan Kalmak
Gazete yazarlarımızdan Prof Dr. Ayşe İlker ve Prof. Dr. Süleyman Sami İlker ödül takdimi için sahneye davet edildiler.
Prof. Dr Ayşe İlker, geçen yıl 31 Ocak’ta kaybettiğimiz, Dönülmez Yolun Yolcuları Yemen’e Giden Redif Taburları isimli eseri vefatından sonra basılabilen, MCBÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cengiz Çakaloğlu’nun “Vefa Ödülleri” kapsamındaki plâketini eşine verdi. Merhum Çakaloğlu’nun eşi yaptığı konuşmada hepimize duygulu anlar yaşattı. Çakaloğlu hocamızı bir kez daha rahmetle anıyorum. Ruhu şad olsun.
Prof. Dr. Süleyman Sami İlker de, Kültür, Sanat ve Yerel Tarih Araştırmaları dalında ödül almaya hak kazananlardan; Osman Özbaş, Erkan Akbalık, İbrahim Yıldırım, Celil Altınbilek ile Mustafa Ören’in plâketlerini verdi.
Törene, gazete yazarlarımızdan Salih Okkalı, Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı İbrahim Bitek ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.
Manisa’daki kültür hayatının gelişip güçlenmesi için yapılan bu güzel etkinlik toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Yapılması gereken, olumlu ve yerinde bir çalışma olarak gördüğümüz, ilimizde ilgi ve heyecan uyandıran faaliyete emeği geçen; TEDD şube başkanı Dr. Muzaffer Yuttaş ve ekibine, jüri üyelerine, şair, yazar, araştırmacı, kültür ve sanat erbabımıza çok teşekkür ediyoruz. Var olsunlar. Her yıl yapılacağı açıklanan bu etkinlikle ilgili görüş, düşünce ve tekliflerimizi yetkili arkadaşlara ileteceğiz tabii.
TEDD MANİSA ŞUBESİ
2024 KÜLTÜR, SANAT VE EDEBİYAT ÖDÜLLERİNİ ALMAYI HAK EDENLER
Edebiyat Ödülleri
Ümit Rona, Naci Yengin, Necati Küçük, Hüseyin Tunçay, Mehmet Gedizli, Ayvaz Morkoç, Gündüz Aydın, Nilgün Hökenek Ürkmez, Mustafa Ali Öztürk, Mehmet Önder Karacaoğlu, Cüneyt Aybey, Emel Sözcüer, Gülsüm Gülmez, Salim Yılmaz, Suat Örs, Yaşar Özkan, Mehmet Emin Baş, Hasan Atilla, Kazım Germiyanoğlu
Kültür Sanat ve Yerel Tarih Araştırmaları Ödülleri
Nejdet Bilgi, Nurettin Gülmez, Rasim Akpınar, Yusuf Sezgin, Mustafa Kuzucuk, Osman Özbaş, Erkan Akbalık, İbrahim Yıldırım, Celil Altınbilek, Mustafa Ören
Kütüphanecilik ve Müzecilik Ödülleri
Mehmet Gökkaya, Şahin Gergin, Kadir Aşamaz
Kültüre Katkı Ödülleri
Azmi Açıkdil, İbrahim Acet, İbrahim Şan, Mehmet Palabıyık, Nurullah Ertuğrul, İbrahim Sudak, Demet Şafak
Vefa Ödülleri
Cengiz Çakaloğlu, Ahmet Otman, Ali Haydar Aksakal, Faruk Saydam, Halil Gürcan, Kadir Keskin
Edebiyata Teşvik Ödülleri
Ahmet Ormancı, Alaşehir Bilim Sanat Merkezi, Alihan Kalfa, Cihan Işık, Elvan Ergene, Emrenur Tuğan, Fadime Özkaya, Fatma Altındağ, Fisun Kumbaracı, Kula Bilim Sanat Merkezi, Milli Egemenlik Ortaokulu, Mustafa Özgünde, Mümine Karadağ, Niyazi Yangın, Sevim Uysal, Tuncel Ölgün, Serkan Eldemir
Sanat Ödülleri/Naht Sanatı
Hasan Kabadağ, Selami Erfidan

YORUMLAR