Bizim Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneği, Gençlik Projeleri Destekleme Programı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığının destekleriyle hayata geçirdiği 'Şehit Makbule'nin Torunları Okuyor' projesi kapsamında çok güzel işlere imza atıyor. Açılan Kitap Kafe'de yapılan kültürel faaliyetler dışında, söyleşiler, geziler ve spor müsabakaları da yapılıyor.
Geçtiğimiz hafta sonu, Gördes'imizin kurtuluşunda büyük önemi olan Şehit Makbule Hanımın Sındırgı'daki kabrine gezi düzenlendi. Bana da bu geziye katılmak nasip oldu.
Manisa'da komşum olan, aynı zamanda Gördesli Hemşerim Salih Okkalı Hoca telefonda arayıp Şehit Makbule'nin kabrini ziyaret edecekleri söyleyerek beni de davet edince inanın çok heyecanlandım. Çünkü bir Gördesli olarak, vatan mücadelesinde büyük kahramanlıklar göstererek genç yaşta toprağa düşen Gördes Kızı Makbule'nin kabrine gidememek benim için büyük eksiklik sayılıyordu.
Bir Nene Hatun, bir Kara Fatma gibi adını tarihe yazdıran Şehit Makbule gibi bir değerimiz var Gördes olarak. Bunun bilincinde olmamız gerekiyor.
Çoğunluğun Gördesli olduğu bir otobüsle yola koyulduk. Uzun ve meşakkatli geçen yol sonunda, Onun çarpıştığı yollardan, vurulduğu yerlerden geçerek Sındırgı Eğridere'de bulunan Şehit Makbule'nin huzuruna vardık.
Şırıl şırıl akan derenin yanında, yemyeşil ağaçlar altında yatıyordu Şehit Makbulem. Sanki yeni şehit olmuş, sanki daha dün toprağa verilmiş gibi bir atmosfer hissettim.
Kabir ziyareti sırasında Sındırgı Eğridere Mahallesi Muhtarı İsa Akbaş da bize rehberlik etti. Dernek üyesi Emekli Öğretmen Hüseyin Tunçay, Milli Mücadele Kahramanı Gördes Kızı Şehit Makbule Hanım hakkında bizi bilgilendirdi.
Hüseyin Hoca tam bir Gördes Aşığı. Şehit Makbule Hanım'ın amcası ve yeğenlerini tanımış ve onlarla aynı mahallede yaşamış bir insan. Onun anlatımıyla, Şehit Makbule'nin verdiği mücadelenin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha idrak etmiş olduk.
Bir Gördesli olarak, Şehit Makbule'yi gençlere anlatmak ve tanıtmak görevimizdir diye düşünüyorum.
Gezide emeği geçen Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneğine teşekkürlerimi sunuyorum.
Sağlıcakla kalın'
GÖRDES KIZI ŞEHİT MAKBULE HANIM KİMDİR?
Gördesli Makbule Hanım, 1902 yılında Manisa'nın Gördes ilçesinde dünyaya geldi. Kalabalık olan ailesinin küçük bir çiftliği ve tarım arazileri vardı. Küçük yaşlarda ata binmeyi ve silah kullanmayı öğrenmişti. 12 yaşında babası Abdullah Efendi'yi kaybetti. Ağabeylerinin himayesi altında büyüyen Makbule Hanım, Eylül 1920'de Ustrumcalı Halil Efe ile evlendi. Daha sonra kocasıyla birlikte akıncı olarak dağlara çıktı.
Yunan ordusunun 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'i işgal ederek Batı Anadolu'ya doğru ilerlemesi üzerine eşiyle birlikte Kuvayi Milliye emrinde çete savaşlarına katıldı. Bu dönemde büyük yararlılıklar göstererek Yunan kuvvetlerine ağır kayıplar verdirdi.
Makbule Hanım 17 Mart 1922 tarihinde Akhisar-Sındırgı sınırı üzerinde bulunan Kocayayla'da Yunanlılarla girdiği bir çarpışmada başından vurularak şehit oldu. Şehit düştüğünde henüz 21 yaşındaydı.
YORUMLAR