Geçtiğimiz yıl, 'Manisa'da Şiir Hakettiği Değeri Ne Zaman Bulacak?' başlığıyla bir yazı kaleme almıştım. Bu yazımda, bazı illerin şiir ve edebiyata büyük ilgi gösterdiğini, ancak Manisa'da bu noktada pek bir faaliyetin olmadığını yazmıştım.
Nihayet, yavaş yavaş da olsa Manisa'da şiirde bir kıpırdanma olmaya başladı. 4 ay önce Kültür Sitesi Lale Salonunda, Manisa'nın değişik ilçelerinden gelen şairlerin de katıldığı bir şiir dinleti programı olmuştu. Geçtiğimiz Çarşamba günü de, My Kolej, Yunusemre ve Şehdazeler Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği 'Yedi Güzel Adam Şiirlerini Okuma Yarışması' düzenlendi.
Ülkemizde çok şükür, Yedi Güzel Adam'a (Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif İnan, Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Alaadin Özdenören) ilgi uyanmaya başladı. Bunda TRT'de yayınlanan dizinin de etkisi oldu ebetteki.
Bedesten'de 'Biz Yitire Yitire kazandık Kendimizi, Yitirdiklerimizi Yeniden Kazanmak Adına' adı altında düzenlenen 'Yedi Güzel Adam Şiirlerini Okuma Yarışması'nda okunan duygu yüklü şiirler, programa katılan davetlileri mest etti.
Daha önceden yapılan ön eleme sonucu, yarışmacı sayısı ona düşürülmüş. Gecede jüri tarafından, on öğrenciden ilk üç seçildi. Aynı zamanda iki de mansiyon ödülü verildi.
Ben yarışmaya katılan tüm öğrencileri kutluyorum. Çünkü, şiirlerin uzun olmasına rağmen ezberden, hiç takılmadan, coşkuyla okudular. Sanırım, ilk üçe giren öğrencilerin okuduğu şiir de aynıydı: Sezai Karakoç'un 'Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine'
Dilerseniz, şiirden bir kesit sunalım:
Ülkendeki kuşlardan ne haber vardır
Mezarlardan bile yükselen bir bahar vardır
Aşk celladından ne çıkar madem ki yar vardır
Yoktan da vardan da ötede bir Var vardır
Hep suç bende değil beni yakıp yıkan bir nazar vardır
O şarkıya özenip söylenecek mısralar vardır
Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır
Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır
Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır
Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır
Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır
Sırların sırrına ermek için sende anahtar vardır
Göğsünde sürgününü geri çağıran bir damar vardır
Senden ümit kesmem kalbinde merhamet adlı bir çınar vardır
Sevgili
En sevgili
Ey sevgili
BİZDE ŞİİR KÜLTÜRÜ YOK
Şiir konusunda zaafımız var. Hala şiir, bizde lüzumsuz bir uğraş gibi görülüyor.
Geçenlerde bir arkadaşım bu konuda çok güzel bir tespit yaptı. Şiir dedi, inceliktir, nezakettir. Biz de şiir kültürü olmadığı için gergin bir toplum olduk. Dışarıda, insanların birbirine saygısı kalmadı dedi. Trafik ışıklarında, çarşıda, markette hep bir gerginlik, sabırsızlık'
Ne dersiniz, belki de şiir seven, şiir okuyan bir toplum olsaydık daha güzel bakardık yarınlara. Arkadaşımın dediği gibi, çabuk sinirlenip kırmazdık birbirimizi.
Ben yine, slogan haline getirdiğim 'Şiirsiz hayat, şuursuz hayattır' söylemimi tekrar ederek, şiir dolu günler sizin olsun diyorum.
Sağlıcakla kalın'
YORUMLAR