Necati KÜÇÜK

Necati KÜÇÜK

Az Efe
necatikucuk@hotmail.com

Çizgili Pijamalı Gençler

27 Mayıs 2024 - 08:17 - Güncelleme: 27 Mayıs 2024 - 08:18

Çizgili pijama denilince aklımıza hep İkinci Dünya Savaşı gelir. Yaşımız itibariyle İkinci Dünya Savaşı yıllarını görmesek de o dönemlerde yaşanan dramları trajedileri kitaplarda okumuş, sinemalarda ve televizyonda izlemişizdir.
Çizgili Pijamalı Çocuk filmini izlemeyenimiz yoktur. Sarmaş dolaş objektife poz veren bu çizgili pijamalı gençler ise İkinci Dünya Savaşı yıllarından değil, yetmişli yıllarda Demirci Öğretmen Okulunun yatakhanesinden.
Demirci Öğretmen Okulunun hafif eğri, ince uzun ana binasının girişe göre sol tarafının en üst katı erkekler yatakhanesiydi. Yaklaşık yüz seksen öğrenci kapasiteli erkekler yatakhanesi yeterli gelmeyince, giriş katındaki bir oda erkekler koğuşu olarak düzenlenmiş ve o yıl okula yeni başlayan orta birinci sınıf erkek öğrencilerine, yani bizlere tahsis edilmişti. Çamaşırhanenin üzerindeki hemşire odasının bir tarafında sınıfımız diğer tarafında da yatakhanemiz vardı.
Yatılı okuldan önce, köyümüzdeki ilkokula dağdaki evimizden yürüyerek gider gelirdim. Derslere zamanında yetişebilmek için her gün bir buçuk saat önce evden çıkmam gerekirdi. Okulun yan tarafındaki bir evde oturan sıra arkadaşım ise zil çalınca evlerinden çıkardı. Onun bu konforlu hayatına hep imrenirdim. İlkokulda olmasa bile yatılı okulda dualarım kabul olmuştu. Sınıfımız ile yatakhanemiz arasındaki mesafe sadece birkaç metreydi.
Okula başladığımız ilk günlerde çekilen bu fotoğrafta en solda yer alan bendeniz Akhisarlı Necati sınıf arkadaşım Kulalı Halil ile omuz omuza asker pozu verirken, henüz çizgili pijamalarını giymemiş olan Çanakkaleli Mazlum ve Eşmeli Zeki de kadraja dâhil olmuşlardı. Hep birlikte bir ranzanın üzerine çıkmış -daha sonraki yıllarda yaşayacağımız dramlardan habersiz- objektife gülümsemiştik. O benim Demirci Öğretmen Okulunda çekilen ilk fotoğrafımdı.
Cumartesi günü Demirci’de toplandık. Bir taraftan Diomeder tarafından hazırlanan etkinlik programına iştirak ederken bir taraftan da Demirci Öğretmen Okulundaki günlerimiz bir film şeridi gibi gözlerimizin önünden gelip geçti. Baktığımız her yerde elli altmış yıl öncesindeki çocukluğumuzu ve gençliğimizi gördük. Bazen tek başımıza bazen arkadaşlarımızın arasındayken. Bazen yüreğimiz burkulacak bazen tatlı tebessüm yayılacak yüzümüze. Gönülden sevgiler…

Bu yazı 258 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum