DOÇ. DR. İBRAHİM KOÇ (Akademisyen-Yazar)
İbrahim Koç, 5 Mayıs 1949’da Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Kıranköy’de dünyaya geldi. İlkokulu Kıranköy’de, Ortaokulu Gördes’te okudu. Ankara Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi’nden 1968 yılında mezun oldu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde Babaeski, Van ve Gerede’de görev yaptı. Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Kadastro Bölümü’nü 1972 yılında bitirdi. 1974 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Ölçme Tekniği Ana Bilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 1974’te yüksek lisans, 1979’da doktora programını tamamladı. 1981-1982 yıllarında İsviçre’nin Zürih kenti ETH’da elektronik ölçme aletleri konusunda araştırmalar yaptı. 1983’te Yardımcı Doçent, 1989’da Doçent oldu. 2016 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü’nden emekliye ayrıldı.
Fransızca, Almanca, İngilizce bilen İbrahim Koç’un; alanıyla ilgili beş adet kitabı yayımlandı: “Jeodezik Hesap ve Ölçme Bilgisi Konularında Çözümlü Problemler”, “Ölçme Bilgisinde Bazı Konular ve Sayısal Uygulamalar I”, “Ölçme Bilgisinde Bazı Konular ve Sayısal Uygulamalar II”, “Ölçme Bilgisi I”, “Ölçme Bilgisi II”, “Çözümlü Ölçme Tekniği Problemleri”.
Emekli olduktan sonra Gördes’e yerleşen Koç’un, yazdığı anıları Gördes Gazetesi’nde yayımlanmaktadır. İbrahim Koç’un anıları Gördes’in sosyal, kültürel yapısını ortaya koymakta ve belge niteliği taşımaktadır. Tecrübe ve tavsiyeleri de gençlere yol göstermektedir. Koç, anılarını yakın bir zamanda kitap olarak basılmasını planlamaktadır.
***
“Bu anılarımı niçin yazıyorum diye kendi kendime çok sormuşumdur. Acaba yazmasam olmaz mı? Bu soruya her defasında verdiğim yanıt şu olmuştur; İbrahim bu kitabı mutlaka yazmalısın şeklinde olmuştur. Bu kitap ailemin, geçmişten geleceğe giden zaman içinde belli bir kesitine ışık tutacaktır.
…
Mademki kitaplar insanların yetişmesinde önemli katkılar sağlamaktadır. O takdirde sorumluluk sahibi kişilerin de kitap yazarak insanlığa olan borcunu ödemeleri gerekmektedir. Olaya kendi özelimden bakarak yaklaşacak olursam ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite eğitimim boyunca devletin, öğretmenlerimin, kitaplarını okuduğum yazarların, vs. gibi yetişmemde emeği olan her kişi, kurum ve kuruluşa karşı benim bir minnet borcum bulunmaktadır. Bu borcumu ödemek benim için çok önemlidir. Aslında kimse benden bunu istemiyor. Fakat vicdanımın sesi diyor ki ‘İbrahim bu borcu mutlaka ödemelisin’. Peki, bunu nasıl yapayım? ‘Söz uçar yazı kalır’ özdeyişini temel alan anlayışla anılarımı yazdım. Sümerler’in yazıyı boşuna icat etmediklerini göstermek için bile yazmaya değer.” Doç. Dr. İbrahim Koç’un 09.06.2023 tarihli Gördes Gazetesi’ndeki köşe yazısından.
İBRAHİM ATABEY (Karikatürist)
1974’te Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Kobaklar Köyü’nde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Gördes’te tamamladı. Karikatür çizmeye doğduğu köyde başladı. Çizdiği figürlerin adını tarihi geçmiş bir gazetede sürmanşetinde karikatür yarışması duyurusu ve örneklerinden öğrendi.
İş için geldiği Manisa’da Karikatürcüler Derneği İzmir Temsilciliği ile diyaloğa geçerek aktif olarak karikatür ile ilgili yarışma, sergi ve atölye çalışmalarını gerçekleştirdi. Çeşitli yerel gazetelerde köşe çizerliği yaptı, aylık bültenlerde karikatürleri yayımlandı. 2001 Yılında Trabzon’daki Toplum Kültür ve Teknoloji Yarışmasında ödül kazandı. Çeşitli yarışmalarda ödüller kazandı. Manisa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde Kültür ve Sanat Merkezi yöneticiliği yaptı. Yunusemre Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezinde yöneticilik yaptı.
“Suyun Hikayesi”, “17 İlçesiyle Manisa”, “Bergama’yı Tanıyalım”, “Ayşegül Geri Kazanım Öğreniyor”, “Kuşadası’nı Tanıyalım”, “Yunuscan”, “Babamın İşi”, “Yanık Ülke Kula” gibi kitapların yazar ve çizerliğini yaptı.
Karakalem, renkli portre ve duvar resim çalışmaları yapmaktadır. Manisa’da; Manisa Belediyesi ve Manisa Valiliği ile ortaklaşa düzenlenen “Manisa ve Mesir”, “Manisa Tarzanı”, Felaketten Önce Son Çıkış”, “Yarınlarımız Çocuklarımız” konulu yarışmaların organizasyon ve jüri üyeliklerinde görev aldı. 2021 yılında düzenlenen İnsanlığın son Adası Türkiye; “Göçmenlik, Mültecilik ve Sığınmacılık” konulu Karikatür Yarışması Jüri Üyeliği yaptı. Manisalı çizerleri toparlayıp “45’lik Manisa Karikatür Sergisi”ni hazırlayıp çeşitli il ve ilçelerde sergiledi.
Kasım 2024 yılında emekli oldu. Halen Karikatürcüler Derneği Manisa Temsilciliği görevini yürütmektedir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.
***
HÜSEYİN TUNÇAY (Eğitimci – Yazar )
1958 yılında Manisa’nın Gördes ilçesinde dünyaya geldi. Eğitim ve öğretim hayatına, Mutlu İlkokulunda başlayıp, Beşeylül İlkokulu’ndan (1969) mezun oldu. Ortaokulu Gördes’te (1972) bitirdi. 1976-1977 öğretim yılında Demirci Eğitim Enstitüsü’nde başlayan yüksekokul eğitimini 1980 yılında Kütahya Eğitim Enstitüsü Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nü bitirerek tamamladı. 5 Ocak 1981 yılında sınıf öğretmeni olarak Malatya ili Pütürge ilçesi Kalikuşağı Mezrası İlkokulu’na tayin oldu. Yaklaşık 32 yıllık öğretmenlik hayatında; Malatya, Burdur, Erzurum, Yozgat ve Manisa’da görev yaptı. 2012 yılında, 18 yıl öğretmenlik yaptığı Manisa Gazi İlkokulundan emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra, ZİÇEV’e bağlı Makbule Ölçen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde bir yıl yöneticilik yaptı.
Prof. Dr. Süleyman Sami İlker ve Halil Aker ile birlikte; Gördes ilçemizin sosyal, ekonomik ve kültürel durumunu anlattıkları (1999) “Bir Zamanlar Gördes” kitabını yazdı.
Tunçay’ın, gezi notlarından oluşan “Ecdadımızın İzinde Balkanlar” isimli kitabı 2024 yılında yayımlandı.
Eğitim başta olmak üzere ülkemizin sosyal ve kültürel meselelerine dair yazıları, mahalli gazeteler ile “bendeyazarim.com” internet sitesinde, aylık Türk Edebiyatı dergisi Ayarsız’da hikâyeleri yayımlandı. Halen, haftalık Gördes Gazetesi ve www.gazetegordes.com internet sitesinde, iki ayda bir yayımlanan Salihli merkezli kültür ve sanat dergisi Gönül Eri’nde yazmaya devam etmektedir. Kitap okumayı, hikâye denemeleri yazmayı, gezmeyi, fotoğraf çekmeyi ve ziraat işleriyle uğraşmayı sevmektedir. Hüseyin Tunçay, evli ve iki kız babasıdır.
***
“Tuna’nın yanı başında Osman Paşa’yı selamlayıp, Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi’nde serinledik. Yahya Kemal’in ‘… Bütün o toprak Türklük kokuyor’ dediği Üsküp’te gönlümüzü sarı saçlı Mihriban’a bağladık…
Başçarşı’da gün akşama kavuşurken ‘elif’ gibi semaya uzanan minaredeki davete icabet ettik… Alaca Cami’de ruhumuzu yıkayıp, Manastır’da türkü çığırdık… Alperenler Tekkesi’nde Saru Saltuk ile Açıkbaş’a Anadolu’dan selam götürdük... İnsanlık tarihine şahitlik etmiş Kotor ve Eski Şehir’de geçmiş zamanı yaşarken Kanuni yadigârı Kavala su kemerlerinde derya olup çağladık.” Ecdadımızın İzinde Balkanlar
YORUMLAR