HALİL AKER (Eğitimci – Yazar)
Gördes’te doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Gördes'te tamamladıktan sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler Bölümü’nü bilahare, Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. 1982 yılında Uşak Lisesi’nde öğretmenlik mesleğine başladı. Sırasıyla Uşak Ulubey İmam Hatip Lisesi, Uşak Anadolu Lisesi, Saruhanlı Almış Şentürk Endüstri Meslek Lisesi ve son olarak Manisa Fatih Anadolu Lisesi tarih öğretmenliği görevlerinde bulundu. 38 yıl öğretmenlik yaptı, 2020 yılında emekli oldu.
Prof. Dr. Süleyman Sami İlker, Hüseyin Tuncay ile birlikte “Bir Zamanlar Gördes” kitabını yazdı. Evli, iki evlât, bir torun sahibidir.
***
“Millîkültürünü öğrenip geliştiremeyen bir milletin çocukları, başka milletlerini dilini, kılık kıyafet, gelenek ve göreneklerini, musiki, mimarî ve güzel sanatlarını taklit edecek, hatta onların dinini ya da motiflerini benimsemek durumunda kalacaklardır. Bu ise o milletin yok oluşu, tarih sahnesinden silinişi ya da gönüllü sömürge haline gelmesi demektir.
…
Ümit ediyoruz ki, bu kitabı okuyan Gördesli gençler memleketlerini daha çok sevecekler, kendine güvenen, başı dik, ancak alçak gönüllü iyi birer vatandaş olacaklardır.” Bir Zamanlar Gördes
DOÇ. DR. HAKKI KARAŞAHİN (Akademisyen-Yazar)
1971 yılında Manisa’nın Gördes İlçesi’nde doğdu. 1990 yılında Gördes İmam-Hatip Lisesi’ni bitirdi. 1995 yılında Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Yüksek Lisansını Erciyes Üniversitesi’nde, 1998 yılında tamamladı. Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde, “Gördes ve Çevresinde Dini Hayat” konulu tezi ile 2006 yılında bitirdi.
1995-1999 yılları arasında İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2010 yılında İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri, Din Sosyolojisi Anabilim Dalında Yrd. Doç. Dr. olarak atandı. 2014 yılında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak atandı. 2020 yılında Doçent oldu.
Karaşahin’in, “Bir Batı Anadolu Kasabasında Dini Hayat: Gördes Örneği” isimli kitabı, 2007 yılında Gördes Belediyesi tarafından yayımlandı. Ulusal ve uluslararası dergilerde makaleleri yayımlanmış, ulusal ve uluslararası sempozyumlarda bildirilerini sunmuştur. Karaşahin’in, yazmış olduğu; “Ziya Gökalp Sosyolojisinde Köy”, “Hz. Peygamberin Bireysel Özellikleri Üzerine Bir Din Sosyolojisi Araştırması: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Örneği”, “Gençlik ve Din”, “Gruplar”, (Toplumsal “Kimlik, Kişilik ve Cinsiyet”, “Aile” “İslam Bilim Öncüleri: Naima”, “Nitel Araştırmalarda Geçerlik ve Güvenirlik”, ve “Parsons Perspektifinden Modern Toplumların İnşasında Dini Sistemin Rolü ve İşlevleri” isimlerinde kitap bölümleri bulunmaktadır. Halen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Din Sosyolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
***
“…zengin bir tarihsel geçmişe sahip olan Gördes ve çevre köylerinde sosyal yapı ve din ilişkileri incelenmiştir. Günümüz Gördes ve çevre köylerinde bireysel ve toplumsal dinî hayatta, demografik, sosyo-kültürel değişkenlere bağlı olarak ortaya çıkan farklılaşma ve değişimler ele alınmıştır. Böylelikle dinin toplum üzerine toplumsal yapının da din üzerine etkileri, değişik boyutlarıyla kavranmaya çalışılmıştır…
Gördes'in tarihin değişik dönemlerinde değişik hız ve tempoda değişim süreçleri geçirdiği anlaşılmaktadır. Osmanlı sosyo-ekonomik yapısındaki değişimlere paralel olarak, Saruhan Sancağı içinde Manisa'dan sonra en güçlü ekonomik yapıya sahip olan Gördes'in de sosyal ve ekonomik yapısında değişimler hız kazanmıştır…” Bir Batı Anadolu Kasabasında Dini Hayat: Gördes Örneği
GÜLRUH DEMİREL (Eğitimci – Yazar)
1955 yılında Gördes’te Ayten ve Mustafa Zeybek’in kızı olarak dünyaya gelen Gülruh Demirel, ilkokul ve ortaokulu Gördes’te okuduktan sonra eğitim hayatına Manisa Kız Öğretmen Okulu’nda devam etti. Öğretmen okulundan 1972 yılında mezun olup, sınıf öğretmeni olarak Gördes Evciler İlkokulu, Gördes Atatürk İlkokulu ve Güneşli Atatürk İlkokulu’nda görev yaptı. 1977 - 1996 yılları arasında öğretmenlik mesleğine İzmir Karşıyaka’da devam etti.
1996 yılında emekli olduktan sonra Gördesliler Derneği’nde yönetim kurulunda görev aldı ve Gördeslileri bir araya getiren pek çok sosyal etkinliğe katkı sundu. Öğretmenlik mesleğine emeklilik sonrası gönüllü olarak devam etti. Bir dönem Karşıyaka Çocuk Esirgeme Kurumu’nda ilkokul öğrencilerine etüt çalışmaları yaptırdı. Karşıyaka Halk Eğitim Müdürlüğü’nde yetişkinlere okuma-yazma kursları verdi. Konak İl Halk Kütüphanesi’nde görme engellilerin lise ve üniversite sınavlarına hazırlanmalarına yardımcı oldu.
Evli ve iki çocuk annesi, dört çocuk babaannesi Demirel, 2022 yılından beri Gördes Gazetesi’ndeki köşesinde, Gördes’in tarihi ve toplumsal hayatına dair betimlemeler yapan yazılarını okuyucularıyla paylaşmaya devam etmektedir.
***
“Bir başkadır havuzlu çarşı... Yaşamımızın önemli bir parçası sanki! Ne de çok anılarımız var orada biliyor musunuz? Dedemi, babamı aradığımda bulabildiğim tek yer orası. Tahta masalarda toplanılarak ‘Çek ordan iki çay!’ , ‘Orta üç olsun!’ denilen günlerdi. Kahvecinin çayları koyduğu tepsiyi hızla sallayarak getirmesi adeta dans eden kişinin kavalyesiyle uyumlu davranışlarına benzerdi. Hoş sözlerin, ‘ağa’, ‘patron’, ‘kardeşim’ seslenişlerinin yankılandığı, kahkahaların atıldığı, bazen de sessizce anlatılanları dinlendiği havuzlu çarşı esnafının buluşma yeriydi, o havuzun başı…
Babamın öğle namazı için paçalarını sıvayıp havuzun çeşmesinden abdest aldıktan sonra takunyalarla dükkâna gelişini beklemek de çok güzeldi. O sevgi dolu babamın ‘Hoş geldin kızım! Ben bir namaza gideyim, işin yoksa bekleyiver’ demesini hiç unutmam. ‘İşin varsa da kapıya sandalyeyi koyar giderim’ derken bir yandan da havlusuyla kurulanışı öyle güzeldi ki…” Gülruh Demirel’in Gördes Gazetesi’ndeki 17 Mart 2023 tarihli Havuzlu Çarşı başlıklı yazısından.
***
“Eskiden her evden kirkit sesleri gelirdi. Bu seslerin yankılarıyla halı dokuma işi evlerden sokaklara taşar Gördes'in silüetine ruh katardı. Halı dokumaya başlamanın ilk basamağı olan çözme işi için halının boyu kadar iki demir çubuk sokakta yere çakılır, arasına eriş denilen pamuk ipliğinin gelip gitmesi sağlanarak iki tarafa ulanırdı. Böylece çözme denilen halı dokumanın ilk safhası tamamlanırdı. Biz çocuklar ise bu işi seyrederken büyüklerin de arada sırada oyun oynadıklarını sanırdık.
Gördesimin Hünerli kadınları kınalı elleri, sırtından boşalan terleriyle tütün ekip kaldırır, halı dokur, tarhana yapar. Böylece ekonomiye can verip hem de emekleriyle Gördes'in kültürel mirasını gelecek nesillere taşırlardı. Evin erkeği kadar kadının da aile bütçesine katkısı olur, hatta bazen evin tüm yükünü sadece kadın üstlenirdi. Bu durum evin sırrı gibiydi. Her zaman olduğu gibi aile bütünlüğü korunur, ser verilir, sır verilmezdi…” Gülruh Demirel’in Gördes Gazetesi’ndeki 27 Nisan 2022 tarihli Gördesimin Hünerli Kadınlarına başlıklı yazısından.
YORUMLAR